Sałatka z kurczaka i kapusty pekińskiej z limonkowym winegretem
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Sałatka z piersi kurczaka z kapustą pekińską, orzeźwiającym jabłkiem i świeżym ogórkiem to doskonałe danie na imprezy w gronie rodziny i przyjaciół. Prażone orzechy włoskie przyjemnie chrupią pod zębami. Kwaskowaty, aksamitny sos z limonki podkreśla smak kurczaka. Jak ufetować miłych gości? Oto przepis na sałatkę z kurczaka z kapustą pekińską, która zachwyci wasze podniebienia.
SKŁADNIKI
- 200 g gotowanej lub pieczonej piersi z kurczaka
- 300 g kapusty pekińskiej
- 1 jabłko z zieloną skórką
- 1 ogórek sałatkowy
- 1 łyżka orzechów włoskich
- Na winegret:
- 100 ml oleju lub oliwy
- 3 łyżki soku z limony
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj sos winegret: połącz sok wyciśnięty z limonek z oliwą z oliwek, dodaj do smaku miód, sól, pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Kapustę pekińską poszatkuj drobno. Jabłko pokrój w cienkie plasterki, a potem jeszcze raz na pół lub zszatkuj. Ogórka pokrój w półplasterki.
- Orzechy upraż na suchej patelni. Uprażone orzechy grubo posiekaj.
- Pierś kurczaka (bez skóry) pokrój w sporą kostkę.
- W misce wymieszaj kapustę, kurczaka, jabłka, ogórka. Dodaj orzechy i polej sosem, powtórnie zamieszaj.
- Podawaj z chrupiącą bagietką i kieliszkiem białego wina.