Sałata endywia kędzierzawa: właściwości, wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Sałata kędzierzawa, czyli endywia, zwana również sałatą fryzowaną zieloną, to popularny składnik mieszanek liści różnych sałat. Jej twarde i wyraziste w smaku liście zna każdy wielbiciel zieleniny. Dowiedz się więcej o popularnej sałacie endywii kędzierzawej.
Spis treści
Skąd pochodzi
Endywia kędzierzawa to odmiana cykorii endywii pochodzącej z basenu Morza Śródziemnego. Wykorzystuje się odziomkowe liście tej rośliny. Poprzez sztuczny dobór ogrodnicy wyhodowali odmiany wybitnie "rozczochrane", stąd jej nazwa.
Właściwości
Endywia ma sztywne, soczyste i mocno postrzępione, jasnozielone lub żółtawe liście (niekiedy bywają także czerwone). Ceniona jest za swój walor dekoracyjny oraz za pikantny, gorzkawy smak.
To jedna z nielicznych sałat, którą nie rwie się palcami, ale kroi nożem. Można ją długo przechowywać, nawet do tygodnia od zerwania. Najlepiej przechowywać ją w lodówce, owiniętą wilgotną ściereczką.
Wartość odżywcza
Endywia kędzierzawa zawiera więcej związków mineralnych i witamin niż sałata siewna. Pobudza apetyt dzięki zawartości inuliny oraz substancji gorzkiej – intybiny. Chrupkie liście endywii zawierają sole potasu, wapnia i żelaza, łatwo przyswajalne białko i cukry oraz witaminy z grupy B i prowitaminę A. Zawartość witaminy C wynosi średnio 40-50 mg/100 g świeżej masy, zaś u sałat zazwyczaj wynosi ona do 30 mg/100 g. Endywię spożywa się głównie na surowo, toteż zachowuje ona w pełni swoje wartości odżywcze.
Jest niskokaloryczna, pęczek liści endywii o wadze 100 g zawiera zaledwie 17 kcal.
Zastosowanie kulinarne
Endywia kędzierzawa ma pikantny, gorzkawy smak. Dobrze komponuje się z ostrymi serami i z dodatkiem orzechów. Idealnie pasują do niej ostre, wyraziste sosy. Z jej liści przyrządza się sałatki. Najczęściej jednak liście wykorzystuje się w mieszankach sałat o łagodniejszym smaku. Kroi się ją nożem.
Polecamy przepis: Trzy sosy do zielonych sałat
W kuchni śródziemnomorskiej wykorzystuje się także endywię w daniach na ciepło. To kruche i delikatne warzywo przygotowuje się bardzo szybko.
Polecamy przepis: Endywia na ciepło z kaparami i rodzynkami oraz Endywia z wody z sosem jogurtowo-musztardowym