Endywia na ciepło z kaparami i rodzynkami: sałata kędzierzawa po sycylijsku

2021-03-29
Endywia na ciepło z kaparami i rodzynkami: sałata kędzierzawa po sycylijsku
Autor: Shutterstock Sałata endywia kędzierzawa jest pyszna na surowo, ale i na ciepło z kaparami i rodzynkami.
łatwy
15 min
4

Sałata endywia kędzierzawa to popularny dodatek do mieszanek sałat. Jej chrupiące, pikantne i lekko gorzkie liście są bardzo smaczne. Również na ciepło.  Jarzynkę z endywii przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Wypróbujcie przepis na endywię po sycylijsku i cieszcie się smakiem kuchni śródziemnomorskiej. 

SKŁADNIKI

  • 2 średnie główki endywii, opłukanej i posiekanej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki (120 ml) soku z cytryny
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 szczypta soli
  • mielony czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać endywię, podsmażyć, aż zwiędnie.
  • Dodać sok z cytryny, kapary, rodzynki i sól, smażyć, mieszając przez 15 sekund.
  • Doprawić pieprzem do smaku. Od razu podawać.