Warstwowa sałatka ziemniaczana z cieciorką i czerwoną cebulą

Warstwowa sałatka ziemniaczana z cieciorką i czerwoną cebulą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Taka sałatka to świetny pomysł na sycący lunch.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ciekawy pomysł na przekąskę z ziemniaków - kolorowa, warstwowa sałatka z czerwoną cebulą, żółtą cieciorką i zieloną natką. Wygląda niezwykle zachęcająco, świetnie smakuje i syci na długo. To smaczny dodatek do dań mięsnych lub samodzielne danie.

Składniki

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków

  • 1 puszka ciecierzycy konserwowej

  • 1 duża czerwona cebula

  • 1/2 pęczka natki pietruszki

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka majonezu

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i doprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Ziemniaki pokroić w plasterki i wymieszać z sosem majonezowo-jogurtowym.

  • Cebulę pokroić w półplasterki, cieciorkę odsączyć z zalewy i wypłukać, natkę posiekać.

  • Połowę ziemniaków przełożyć do półmiska, przykryć warstwa cebuli i cieciorki.

  • Przykryć kolejną warstwą ziemniaków, a następnie cebuli, obsypać cieciorką i natką.

Ocena: 5