Warstwowa sałatka ziemniaczana z cieciorką i czerwoną cebulą

2020-08-18
Kolorowa sałatka ziemniaczana z cieciorką i czerwoną cebulą
Autor: Shutterstock Taka sałatka to świetny pomysł na sycący lunch.
łatwy
20 min
4

Ciekawy pomysł na przekąskę z ziemniaków - kolorowa, warstwowa sałatka z czerwoną cebulą, żółtą cieciorką i zieloną natką. Wygląda niezwykle zachęcająco, świetnie smakuje i syci na długo. To smaczny dodatek do dań mięsnych lub samodzielne danie.

Polecamy także:

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 puszka ciecierzycy konserwowej
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Ziemniaki pokroić w plasterki i wymieszać z sosem majonezowo-jogurtowym.
  • Cebulę pokroić w półplasterki, cieciorkę odsączyć z zalewy i wypłukać, natkę posiekać.
  • Połowę ziemniaków przełożyć do półmiska, przykryć warstwa cebuli i cieciorki.
  • Przykryć kolejną warstwą ziemniaków, a następnie cebuli, obsypać cieciorką i natką.