Bób z fetą i pomidorkami - pożywna sałatka z bobem
2021-07-19
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Trwa sezon na bób. Najczęściej jemy go na ciepło, ugotowany z dodatkiem soli. Tymczasem z bobu możemy przygotować wiele potraw, np. pyszną sałatkę z dodatkiem fety i pomidorków koktajlowych. Delikatny, kremowy miąższ bobu świetnie uzupełniają chrupiące czarne oliwki i słodkie pomidory. Całość oprószoną słoną, wyrazistą fetą.
SKŁADNIKI
- 5 dag bobu
- 10 dag sera feta
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- garść czarnych oliwek
- posiekany koperek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bób przepłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Po odsączeniu i ostygnięciu obrać ze skórki.
- Ser feta pokroić w kostkę, pomidory przekroić na pół i wymieszać z bobem, dodać oliwki.
- Połączyć oliwę i ocet, dodać posiekany koperek. Sałatkę doprawić solą i pieprzem i polać sosem.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?
Polecamy także: