Łopatka duszona z papryką i selerem - pyszny obiad dla rodziny w 30 minut
Makaron z bobem, szparagami i groszkiem: sycący posiłek na lato

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Makaron z zielonym warzywami i parmezanem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Makaron z bobem, szparagami i zielonym groszkiem to pyszny i sycący posiłek. Bób to skarbnica cukrów złożonych, białek roślinnych i kwasu foliowego. To samo dotyczy zielonego groszku i szparagów. Odżywcze składniki zawarte w zielonych warzywach są nam potrzebne, aby zachować młodość i wigor. Zachęcamy Was do wypróbowania tego pysznego przepisu
Składniki
400-500 g makaronu
500 g bobu, świeżego lub mrożonego, ugotowanego i obranego z łuski
2 gałązki kopru
1/2 pęczka szparagów
200 g zielonego groszku, łuskanego
2 łyżki oliwy lub oleju
80 g tartego parmezanu lub bursztynu
1 szklanka wody z gotowania makaronu
1/2 cytryny, starta skórka i wyciśnięty sok
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
Bób ugotuj oddzielnie z koprem. Obierz z łupinek. Zobacz także: Jak gotować bób?
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj obrany bób, pokrojone szparagi i wyłuskany zielony groszek, smaż przez 1 minutę.
Wlej szklankę wody z gotowania makaronu i zagotuj.
Dodaj makaron i wymieszaj za pomocą szczypiec.
Dodaj starty ser, skórkę i sok z cytryny. Zamieszaj.
Podawaj póki gorące.
Jak kupować bób?
Drugi powód jest ważniejszy. Niestety, zazwyczaj bób sprzedawany jest w szczelnie zamkniętych torebkach strunowych. Taka torebka wystawiona na słońce (np. na targu) działa jak miniaturowa szklarnia. W torebce skrapla się woda, rośnie temperatura, w rezultacie bób zaczyna się psuć. Najlepiej kupować więc nasiona, które na słońcu nie leżą, pozbawione ciemnych plam, jak najmłodsze i najmniejsze, a po zakupie szybko przesypujemy do torby papierowej albo koszyczka i jak najszybciej przyrządzamy.
Przechowywanie bobu
Jeśli kupisz świeżutki i młody bób i nie chcesz przygotować go od razu, nie ma problemu. Najlepiej przesypać go do miseczki lub pojemnika do przechowywania żywności i wstawić do lodówki. w takich warunkach bób zachowa swoje właściwości odżywcze do tygodnia. Świeży bób można również zamrozić.
Przepisy na pyszne dania z bobem:
Pesto z bobu - jak przyrządzić?
Pasta z bobu i kaszy jaglanej - idealna na kanapki!
Lasagne z bobu, cukinii i sera La Buchette pod beszamelem
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska