Makaron z bobem, szparagami i groszkiem: sycący posiłek na lato

Makaron z bobem, szparagami i groszkiem: sycący posiłek na lato

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaron z zielonym warzywami i parmezanem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z bobem, szparagami i zielonym groszkiem to pyszny i sycący posiłek. Bób to skarbnica cukrów złożonych, białek roślinnych i kwasu foliowego. To samo dotyczy zielonego groszku i szparagów. Odżywcze składniki zawarte w zielonych warzywach są nam potrzebne, aby zachować młodość i wigor. Zachęcamy Was do wypróbowania tego pysznego przepisu 

Składniki

  • 400-500 g makaronu

  • 500 g bobu, świeżego lub mrożonego, ugotowanego i obranego z łuski

  • 2 gałązki kopru

  • 1/2 pęczka szparagów

  • 200 g zielonego groszku, łuskanego

  • 2 łyżki oliwy lub oleju

  • 80 g tartego parmezanu lub bursztynu

  • 1 szklanka wody z gotowania makaronu

  • 1/2 cytryny, starta skórka i wyciśnięty sok

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotuj  w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.

  • Bób ugotuj oddzielnie z koprem. Obierz z łupinek. Zobacz także: Jak gotować bób?

  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj obrany bób, pokrojone szparagi i wyłuskany zielony groszek, smaż przez 1 minutę.

  • Wlej szklankę wody z gotowania makaronu i zagotuj.

  • Dodaj makaron i wymieszaj za pomocą szczypiec.

  • Dodaj starty ser, skórkę i sok z cytryny. Zamieszaj.

  • Podawaj póki gorące.

Jak kupować bób?

Drugi powód jest ważniejszy. Niestety, zazwyczaj bób sprzedawany jest w szczelnie zamkniętych torebkach strunowych. Taka torebka wystawiona na słońce (np. na targu) działa jak miniaturowa szklarnia. W torebce skrapla się woda, rośnie temperatura, w rezultacie bób zaczyna się psuć. Najlepiej kupować więc nasiona, które na słońcu nie leżą, pozbawione ciemnych plam, jak najmłodsze i najmniejsze, a po zakupie szybko przesypujemy do torby papierowej albo koszyczka i jak najszybciej przyrządzamy.  

Przechowywanie bobu

Jeśli kupisz świeżutki i młody bób i nie chcesz przygotować go od razu, nie ma problemu. Najlepiej przesypać go do miseczki lub pojemnika do przechowywania żywności i wstawić do lodówki. w takich warunkach bób zachowa swoje właściwości odżywcze do tygodnia. Świeży bób można również zamrozić.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5