Lasagne z bobu, cukinii i sera La Buchette pod beszamelem

2021-03-29
Monika Majewska
Lasagne z bobu, cukinii i sera La Buchette pod beszamelem [WIDEO]
Autor: Shutterstock Pyszna zapiekanka bez mięsa.
średni
35 min
4

Lasagne z bobu, cukinii i sera La Buchette to doskonała propozycja dla wegetarian. Przygotowanie tego pysznego dania nie jest łatwe, jednak chrupka cukinia, rozpływający się w ustach bób i delikatny, kremowy sos beszamelowy wynagrodzą trud włożony w jego przyrządzenie. Podajemy dobry przepis na lasagne z bobu, cukinii i sera La Buchette

ZOBACZ WIDEO jak gotować bób!

Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:

Jak zrobić beszamel - grafika

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ugotowanego i obranego ze skórki bobu
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano
  • 1/2 łyżki tymianku
  • 2 małe, dojrzałe pomidory
  • 9 płatów lasagne
  • 150 g sera koziego La Buchette
  • 3 łyżki śmietanki kremowej 30% lub 36%
  • 50 g startego sera Gruyère lub tartego parmezanu
  •  
  • SOS BESZAMELOWY
  • 25 g masła
  • 40 g mąki pszennej
  • 500 ml ciepłego mleka
  • sól i pieprz
  • 1 gałka muszkatołowa
  • łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj bób. Następnie odcedź, obierz ze skórki i pozostaw do wystygnięcia.
  • Cukinię pokrój na plastry (ok. 5 mm grubości) i smaż przez 5 min. na patelni.
  • Do podsmażonej na oliwie cukinii dodaj bób i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Następnie odstaw z ognia i wymieszaj z posiekanym oregano i tymiankiem.
  • Obrane ze skórki pomidory pozbaw nasion i soku, pokrój w drobną kostkę i dodaj do przygotowanego wcześniej farszu.
  • Przygotuj sos beszamelowy: masło wrzuć na rozgrzaną patelnię. Wsyp mąkę i mieszaj do momentu powstania gładkiej masy. Następnie, ciągle mieszając, wlewaj mleko z sokiem z cytryny. Na koniec dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj do czasu, aż sos będzie gęsty i puszysty.
  • Naczynie żaroodporne posmaruj masłem.
  • Układaj warstwami kolejno płaty lasagne, sos, warzywa, pomidory.
  • Wierzch lazani udekoruj pokruszonym serem La Buchette wymieszanym ze śmietanką. Całość posyp startym serem Gruyère
  • Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 min.
Monika Majewska