Rewelacyjny smażony bób. Poznaj przepis na pyszną i chrupiącą przekąskę na mecz lub imprezę

smażony bób
Autor: Shutterstock Smażony bób można podać z różnymi świeżymi ziołami jak natka pietruszki, mięta czy bazylia.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Smażony bób z chrupiącą skórką i kremowym wnętrzem to wyśmienita przekąska na mecz lub letnią imprezę. Poznajcie sprawdzony przepis oraz wskazówki, jak usmażyć bób na chrupko. Kto raz spróbuje smażonego bobu, zawsze wraca do tego świetnego przepisu.

Jakie właściwości ma bób?

Bób to doskonałe roślinne źródło białka i błonnika. Jest również bogaty w kwas foliowy i witaminy z grupy B, które są potrzebne do produkcji komórek krwi i dbają o układ nerwowy. Bób syci i dodaje energii.

Bób jada się zazwyczaj ugotowany w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Tymczasem to smaczne warzywo strączkowe daje bardzo wiele możliwości wykorzystania go w kuchni. Najsmaczniejsze są młode niewielkie ziarna o jasnozielonym kolorze. Są delikatne i mają kremową maślaną konsystencję. Im bób jest starszy, tym jego miąższ staje się bardziej suchy.

Jak zrobić bób smażony?

Przepis na bób smażony jest nie tylko łatwy, ale i szybki. Pierwszym krokiem jest ugotowanie bobu z łodygami kopru. Następnie smaży się go w głębokim tłuszczu. Po usmażeniu warto przełożyć warzywo na ręcznik papierowy, który pochłonie nadmiar oleju ze smażenia. Na koniec smażony bób doprawia się solą i posiekanym świeżym koperkiem. Gotowe!

Co można zrobić z bobu?

Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów z bobem w roli głównej.

Nie wiesz jak ugotować bób? To bardzo proste! Instrukcję znajdziesz w galerii pod materiałem wideo!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Koperek drobno posiekać. Łodygi odkroić i odłożyć do gotowania bob.
  • Bób ugotować z łodygami kopru według przepisu: Jak ugotować bób?
  • Bób odsączyć, nie łuskać. Osuszyć. 
  • W głębokim naczyniu rozgrzać olej. Bób smażyć przez 3-5 minut. 
  • Usmażony bób przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
  • Oprószyć solą i drobno posiekanym koperkiem.
  • Podawać jeszcze ciepły lub po ostygnięciu jako przekąskę.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej