Smażony bób: chrupiąca i pyszna przekąska imprezowa

Smażony bób: chrupiąca i pyszna przekąska imprezowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Smażony bób można podać z różnymi świeżymi ziołami: pietruszką, miętą lub bazylią

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Smażony bób z chrupiącą skórką i doskonałym kremowym wnętrzem to pyszna przekąska imprezowa. Jest zdrowszy od chipsów, choć nie mniej kaloryczny. Dostarcza cukrów, białek i sporą ilość błonnika. Podpowiadamy, jak usmażyć bób na chrupko.

Składniki

  • 1 kg bobu

  • 1 pęczek kopru

  • olej lub innym tłuszcz do głębokiego smażenia

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Koperek pokroić, łodygi odciąć i odłożyć do gotowania bobu, resztę drobno posiekać.

  • Bób ugotować z łodygami kopru według przepisu Jak ugotować bób?

  • Bób odsączyć, nie łuskać. Osuszyć. 

  • Rozgrzać tłuszcz w głębokim naczyniu. 

  • Bób smażyć przez 3-5 minut. 

  • Usmażony bób odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

  • Oprószyć solą i drobno posiekanym koperkiem. 

  • Podawać jeszcze ciepły lub jak ostygnie. 

Bób to doskonałe roślinne źródło białka i błonnika. Bób jest również bogaty w kwas foliowy i witaminy z grupy B, które są nam potrzebne do rozwoju nerwów i komórek krwi. Bób syci i dodaje energii.

Bób jadamy zazwyczaj ugotowany w wodzie z dodatkiem soli i cukru, tymczasem to smaczne warzywo strączkowe daje bardzo wiele możliwości wykorzystania go w kuchni. Najsmaczniejsze są młode ziarna, niewielkie o jasnozielonym kolorze. Są delikatne i mają kremową, maślaną konsystencję. Im bób jest starszy, tym jego miąższ staje się bardziej suchy.

Inne pomysły na bób:

Sałatka z bobu z sosem czosnkowo-cytrynowym

Zupa z bobu - jak ją przyrządzić?

Bób z fetą i pomidorkami - pożywna sałatka

 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,6