Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych to pyszny dodatek do grillowych dań. Jest sycąca i łatwa w przygotowaniu. Jędrna fasolka i ogórki oraz pyszny czosnkowy winegret zamieniają proste składniki w najlepszą sałatkę grillową.
Polecamy też:
Sałatka z młodej fasolki szparagowej z pomidorami i świeżym cząbrem
Zielona sałatka z cukinii i fasolki szparagowej
Sałatka z pomidorami, fasolką szparagową i awokado
Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
 - 300 g ogórków małosolnych
 - 1 sałata rzymska
 - Na sos:
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka cukru
 - 0,5 łyżeczki soli
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - 2 łyżki oliwy
 - Do dekoracji:
 - 1 łyżka płatków migdałowych
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę szparagową ugotować al dente, tak aby była ugotowana, ale zachowała chrupkość. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki wielkości kęsa.
 - Ogórka pokroić w słupki. Sałatę pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać fasolkę, ogórki małosolne i sałatę.
 - Do soku z cytryny dolać 2 łyżki wody, doprawić cukrem i solą, dobrze zmiksować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić na 5 minut.
 - Ponownie dobrze wymieszać, dolać oliwę i zmiksować na w miarę jednolitą emulsję.
 - Tak przygotowanym winegretem polać sałatkę. Posypać płatkami migdałów uprażonymi na suchej patelni.