Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych to pyszny dodatek do grillowych dań. Jest sycąca i łatwa w przygotowaniu. Jędrna fasolka i ogórki oraz pyszny czosnkowy winegret zamieniają proste składniki w najlepszą sałatkę grillową.
Polecamy też:
Sałatka z młodej fasolki szparagowej z pomidorami i świeżym cząbrem
Zielona sałatka z cukinii i fasolki szparagowej
Sałatka z pomidorami, fasolką szparagową i awokado
Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 300 g ogórków małosolnych
- 1 sałata rzymska
- Na sos:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- Do dekoracji:
- 1 łyżka płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę szparagową ugotować al dente, tak aby była ugotowana, ale zachowała chrupkość. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki wielkości kęsa.
- Ogórka pokroić w słupki. Sałatę pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać fasolkę, ogórki małosolne i sałatę.
- Do soku z cytryny dolać 2 łyżki wody, doprawić cukrem i solą, dobrze zmiksować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić na 5 minut.
- Ponownie dobrze wymieszać, dolać oliwę i zmiksować na w miarę jednolitą emulsję.
- Tak przygotowanym winegretem polać sałatkę. Posypać płatkami migdałów uprażonymi na suchej patelni.