Miętus smażony sauté
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Miętus smażony sauté to wykwintne danie. Mięso miętusa - jedynej słodkowodnej ryby dorszowatej w Polsce - jest białe, słodkawe i po prostu pyszne. Smażony miętus uświetni każdą rodzinną okazję do biesiadowania.
Polecamy także: Miętus pieczony w piekarniku oraz Miętus duszony po węgiersku
SKŁADNIKI
- 1 kg miętusa
- 1 duża cebula
- zielona pietruszka
- 1 cytryna
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryby sprawić, umyć, podzielić na porcje, opłukać i osączyć.
- Cebulę pokrajać w cienkie plasterki.
- Miętusa natrzeć solą i pieprzem.
- W misce układać warstwami: cebulę, rybę, ponownie cebulę. Przykryć, odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
- Kawałki ryby oczyścić z cebuli, obtoczyć w mące, smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.
- Ułożyć na półmisku, przybrać gałązkami zielonej pietruszki i ósemkami cytryny.
- Podawać z ziemniakami z wody i sosem chrzanowym.