Miętus duszony po węgiersku
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Miętus duszony po węgiersku w śmietanowo-pomidorowym sosie to wyśmienite danie obiadowe. Doskonała ryba o słodkawym, jędrnym mięsie i najlepszy sos świata w jednym. Rozsmakujesz się w duszonym miętusie od pierwszego kęsa.
Polecamy także: Miętus smażony sauté oraz Miętus pieczony w piekarniku
SKŁADNIKI
- 1 kg miętusa
- 15 dag wędzonego boczku
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju
- 4 pomidory
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 szklanka śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miętusa sprawić, umyć, odfiletować, opłukać, osączyć, pokrajać na porcje, grubsze pobić tłuczkiem. Lekko osolić, odstawić.
- Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na rozgrzanej patelni, dodając 1 łyżkę oleju.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Z tłuszczu wyjąć skwarki, podsmażyć na nim cebulę.
- Do lekko złocistej cebuli dodać paprykę, wymieszać.
- Porcje ryby oprószyć mąką, ułożyć na cebuli.
- Na rybie ułożyć pokrojone na krążki pomidory obrane ze skóry.
- Śmietanę osolić do smaku i wlać do ryby.
- Podgrzać i dusić na wolnym ogniu 25-30 minut.
- Podawać z gotowanymi ziemniakami posypanymi skwarkami z boczku.