Pieczone słodkie papryczki chili - pyszna przystawka na ciepło
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pieczone słodkie papryczki chili to banalnie prosta w przygotowaniu przystawka, która smakuje świetnie, pachnie rewelacyjnie, a do tego pięknie wygląda.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 10 strąków słodkiego chili
- szklanka oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżej natki
- pieprz i sól (grubo mielone)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryczki myjemy, osuszamy i władamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
- Przed upieczeniem papryczki można też przekroić wzdłuż i usunąć nasiona, ale w całości lepiej wyglądają.
- Papryki powinny lekko zmięknąć, ale nie rozpadać się. Gdy będą gotowe wyjmujemy je z pieca i przekładamy do salaterki.
- Czosnek kroimy w cienkie plasterki, natkę siekamy niezbyt drobno. Posypujemy nimi papryki.
- Olej mieszamy z octem i zalewamy nim papryki. Doprawiamy grubo zmieloną solą i pieprzem młotkowanym.