Pieczone słodkie papryczki chili - pyszna przystawka na ciepło

2021-03-29
Pieczone słodkie papryczki chili
Autor: Shutterstock Pieczone słodkie papryczki chili to bardzo łatwa do przygotowana, acz efektowna przystawka.
łatwy
20 min
4

Pieczone słodkie papryczki chili to banalnie prosta w przygotowaniu przystawka, która smakuje świetnie, pachnie rewelacyjnie, a do tego pięknie wygląda.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 10 strąków słodkiego chili
  • szklanka oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżej natki
  • pieprz i sól (grubo mielone)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryczki myjemy, osuszamy i władamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
  • Przed upieczeniem papryczki można też przekroić wzdłuż i usunąć nasiona, ale w całości lepiej wyglądają.
  • Papryki powinny lekko zmięknąć, ale nie rozpadać się. Gdy będą gotowe wyjmujemy je z pieca i przekładamy do salaterki.
  • Czosnek kroimy w cienkie plasterki, natkę siekamy niezbyt drobno. Posypujemy nimi papryki.
  • Olej mieszamy z octem i zalewamy nim papryki. Doprawiamy grubo zmieloną solą i pieprzem młotkowanym.