Chrupiące jabłka w miodowej skórce - ciekawy chiński deser
Agrestowy sos do ryby - jak go przyrządzić

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sos agrestowy sprawia, że zwykłe danie staje się wykwintne.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Agrest, ten pyszny, kwaskowy owoc, jest używany do przyrządzania galaretek, deserów, pieczenia ciast, ale możemy go wykorzystać również do wytrawnych potraw, np. do agrestowego sosu do ryby. Jest wyśmienity, a całe danie staje się wykwintne.
Składniki
1 szklanka agrestu
1/2 szklanki śmietany
3 łyżki miodu
3 łyżki mąki
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soku z cytryny
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Agrest umyć, usunąć szypułki, wrzucić do rondla i dusić do miękkości.
Przetrzeć przez sito, dodać miód oraz śmietanę. Całość wymieszać i podgrzać (nie zagotowywać).
Przed podaniem rybę ułożyć na półmisku i polać sosem.