Agrestowy sos do ryby - jak go przyrządzić
2021-05-21
łatwy
30 min
4
Agrest, ten pyszny, kwaskowy owoc, jest używany do przyrządzania galaretek, deserów, pieczenia ciast, ale możemy go wykorzystać również do wytrawnych potraw, np. do agrestowego sosu do ryby. Jest wyśmienity, a całe danie staje się wykwintne.
Polecamy też:
Szybkie ciasto z agrestem i porzeczkami
Bruschetta z agrestem i pomidorami
Kurczak pieczony z sosem agrestowym
SKŁADNIKI
- 1 szklanka agrestu
- 1/2 szklanki śmietany
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Agrest umyć, usunąć szypułki, wrzucić do rondla i dusić do miękkości.
- Przetrzeć przez sito, dodać miód oraz śmietanę. Całość wymieszać i podgrzać (nie zagotowywać).
- Przed podaniem rybę ułożyć na półmisku i polać sosem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?