Agrestowy sos do ryby - jak go przyrządzić

agrestowy-sos-do-ryby-jak-go-przyrzadzic.jpg
Autor: Shutterstock Sos agrestowy sprawia, że zwykłe danie staje się wykwintne.
łatwy
30 min
4

Agrest, ten pyszny, kwaskowy owoc, jest używany do przyrządzania galaretek, deserów, pieczenia ciast, ale możemy go wykorzystać również do wytrawnych potraw, np. do agrestowego sosu do ryby. Jest wyśmienity, a całe danie staje się wykwintne.

Polecamy też:

Szybkie ciasto z agrestem i porzeczkami

Sos agrestowo truskawkowy

Bruschetta z agrestem i pomidorami

Kurczak pieczony z sosem agrestowym

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka agrestu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Agrest umyć, usunąć szypułki, wrzucić do rondla i dusić do miękkości.
  • Przetrzeć przez sito, dodać miód oraz śmietanę. Całość wymieszać i podgrzać (nie zagotowywać).
  • Przed podaniem rybę ułożyć na półmisku i polać sosem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Marta Balko
więcej