Domowe maggi w słoiku: pasta lubczykowa na zimę, która robi robotę w każdej zupie!

Domowe maggi, czyli pasta lubczykowa, to sposób na zamknięcie smaku lata w słoiku. Jeśli Twój ogród właśnie tonie w lubczyku albo wypatrzyłeś piękne pęczki na targu – nie czekaj! Ta aromatyczna pasta doda charakteru każdej zupie, sosowi czy gulaszowi, a zimą będzie jak kulinarna pocztówka z lipca. Wystarczy kilka składników, chwila pracy i gotowe – domowy przyprawowy hit bez chemii!
Zalety domowego maggi, czyli pasty lubczykowej
Domowe maggi, czyli pasta lubczykowa, to genialny sposób na wykorzystanie ogrodowego lub targowego urodzaju. Aromatyczny lubczyk o intensywnym, lekko korzennym zapachu od wieków znany jest jako przyprawa do zup, rosołów i dań jednogarnkowych. Już nasze prababki dodawały go do polewek, wierząc nie tylko w jego walory smakowe, ale też... romantyczne – nie bez powodu bywał nazywany „ziołem miłości”. Dziś cenimy go także za działanie wspomagające trawienie i właściwości moczopędne. A co najważniejsze – świetnie zastępuje gotowe przyprawy z dodatkiem glutaminianu sodu.
Sekretem tej domowej pasty jest prostota i naturalność. Nie potrzeba żadnych sztucznych dodatków – wystarczą świeże liście i łodygi lubczyku oraz sól. To właśnie sól konserwuje pastę i wydobywa jej intensywny aromat. Kluczowe są proporcje: na jedną część soli przypada siedem części świeżego lubczyku. Tak przygotowaną mieszankę wystarczy zmiksować i przełożyć do słoików. Choć pasta nie psuje się dzięki zawartości soli, najlepiej przechowywać ją w lodówce, by zachowała pełnię aromatu.
Zimą, gdy za oknem szaro, a na talerzu brakuje słońca – wystarczy łyżeczka domowego „maggi”, by zwykła zupa nabrała głębi. To także świetna przyprawa do sosów, dań jednogarnkowych i pieczonych warzyw. A świadomość, że to produkt w pełni naturalny i przygotowany własnoręcznie, sprawia, że smakuje jeszcze lepiej. Pasta lubczykowa to prawdziwy kulinarny skarb zamknięty w słoiczku – pełen smaku, zdrowia i wspomnień lata.
SKŁADNIKI
- 140 g liści lubczyku razem z łodygami
- 20 g soli kamiennej (dobrze zmineralizowanej, jak do kiszenia ogórków)
- 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łodygi lubczyku umyć i osuszyć w papierowym ręczniku. Oberwać listki. Pokroić w paski i umieścić z solą w kamiennym moździerzu lub użyć elektrycznego blendera.
- Rozcierać lub blendować liście dolewając porcjami oliwę, aż do otrzymania gładkiej pasty.
- Pastę przełożyć do wyparzonego słoiczka, zakręcić, przechowywać w lodówce. Używać w miarę potrzeby.