Wszechstronne duszone warzywa na zimę do słoików - idealna propozycja na bazę obiadową dla zapracowanych

Wszechstronne duszone warzywa na zimę do słoików - idealna propozycja na bazę obiadową dla zapracowanych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Duszone warzywa na zimę do słoików to genialny patent na pyszny sos warzywny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Propozycja dla wszystkich tych, którzy zawsze w biegu, ciągle w niedoczasie i wiecznie zarobieni. Duszone warzywa przygotowujesz raz, a potem sięgasz po nie zawsze wtedy, gdy nie masz czasu na gotowanie, a jednocześnie chcesz zjeść coś pożywnego. Takie warzywa ze słoika to znakomita baza obiadowa - można do niej dodać kiełbasę i wyjdzie pyszne leczo. Z dodatkiem mięsa mielonego zrobisz sos a'la bolognese. Można tez nie dodawać mięsa, a sos podać na ciepło z makaronem lub ryżem. To także świetny dodatek do kanapek, dip do chipsów lub krakersów, a nawet baza do zupy.

Składniki

  • 1 kg papryki (różne kolory)

  • 0,5 kg pomidorów

  • 2 cebule

  • 1 kg cukinii

  • 2 marchewki

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka tymianku

  • 1 łyżka bazylii

  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej

  • sól i pieprz

  • szczypta chili

  • pół szklanki oleju

  • gorczyca w ziarnach

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukinię i paprykę umyć i przekroić, usunąć gniazda nasienne a miąższ pokroić w kostkę. Marchewkę obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  • Pomidory umyć, naciąć wierzchołki na krzyż, sparzyć i obrać ze skórki. Przekroić, usunąć pestki i płyn, a miąższ pokroić.

  • Cebulę i czosnek obrać i posiekać i zeszklić na oleju dużej patelni lub garnku. Następnie dodać marchewkę i smażyć kilka minut.

  • Gdy marchewka zmięknie dodać pomidory, a następnie paprykę i cukinię. Zmniejszyć ogień, naczynie przykryć i dusić warzywa do miękkości.

  • Pod koniec gotowania dodać przyprawy i wymieszać. Gorące warzywa przełożyć do czystych, wyparzonych słoików. Pasteryzować 10 min.

Ocena: 3,2