Botwinka na zimę do słoików [przepis babci Krysi]
2021-05-13
łatwy
30 min
4
Botwinka - zupa z młodych buraków jest dostępna tylko w sezonie wiosenno-letnim. Jeżeli chcemy zimową porą przypomnieć sobie smak tej ulubionej przez Polaków zupy - warto zapasteryzować botwinkę w słoikach. Na przykład wg tradycyjnego przepisu babci Krysi, która przez wiele lat robiła takie przetwory, czym uszczęśliwiała całą rodzinę.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Botwinę umyć, osączyć i posiekać. Buraki wyszorować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej.
- Czosnek obrać i drobno posiekać, chrzan oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce i skropić łyżką octu. Koperek wypłukać, osączyć, drobno posiekać.
- Wszystkie składniki wymieszać, dodać sól, cukier, wodę i resztę octu. Napełnić mieszanką słoiczki, ciasno ugniatając. Słoiki zakręcić, pasteryzować 20 minut.
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?