Najlepsza konfitura z dyni i owocu kaki (szaron, persymona, hurma, kuraga)

Najlepsza konfitura z dyni i owocu kaki (szaron, persymona, hurma, kuraga)

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Konfitura z dyni i owocu kaki jest nieziemsko pyszna

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Owoc kaki, zwany również szaronem, persymoną, hurmą lub kuragą, ma delikatny i pyszny smak. Wręcz legendarny. Połączenie tego drogiego owocu z dostępną i niezbyt drogą dynią to oszczędny sposób na niebiańską konfiturę. 

Składniki

  • 2 kg dyni muscat lub hokkaido, lub jakiejkolwiek innej dojrzałej i bardzo pomarańczowej

  • 800 g owoców kaki, dojrzałych, miękkich i bez uszkodzeń 

  • 1 kg cukru

  • 1 cytryny lub 1 pomarańcza

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię umyć, rozkroić, usunąć pestki razem z włóknistym gniazdem nasiennym, zdjąć skórę, pokroić w kostkę.

  • Pokrojoną dynię przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny, aby puściła sok.

  • Kaki umyć, usunąć szypułkę z liśćmi, pokroić na kawałki.

  • Garnek z dynią, która puściła sok, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20 minut.

  • Dodać pokrojone owoce kaki i gotować jeszcze 30 minut.

  • Na 5 minut przed końcem gotowania wlać sok wyciśnięty z cytryny lub pomarańczy.

  • Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, zakręcić, ustawić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  • Gotowe słoiki opatrzyć etykietą z nazwą konfitury i datą zamknięcia.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4