Galaretka z papierówek na zimę do słoików

Galaretka z papierówek na zimę do słoików

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Galaretka jabłkowa z aromatem wanilii, cytryny i melisy - idealny deser na zimowy wieczór.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Galaretka z papierówek to idealny sposób na zakonserwowanie tych pysznych wczesnych jabłek, które są nietrwałe. Gdy  dopisze urodzaj, zrób z papierówek pyszną galaretkę - idealny deser na chłodne zimowe wieczory.

Składniki

  • 3 kg papierówek

  • 2,5 kg cukru

  • otarta skórka z jednej cytryny

  • 3 laski wanilii

  • ewentualnie liście świeżej melisy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka umyć, pokroić na 4 części i ze skórką, z pestkami, z ogonkami włożyć do garnka. Zalać wodą, tak, by owoce były tylko nią przykryte, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 45-60 minut. Wyłączyć gaz, przykryć, zostawić na noc.

  • Następnego dnia odsączyć ugotowane jabłka - na dużą miskę postawić durszlak, wyłożyć go gazą i przelać ugotowane owoce wraz z sokiem. Przykryć durszlak także z wierzchu gazą i obciążyć owoce, np dużym słojem z wodą. Pozostawić tak na 2-3 godziny, aby sok sam powoli ściekł do miski.

  • Zważyć powstały sok i dodać do niego tyle samo cukru, ile waży, zagotować na średnim ogniu, dodać ziarenka wanilii i skórkę z cytryny. Gotować sok z cukrem bez przykrycia, około 2-3 godziny, do momentu aż galaretka zacznie gęstnieć. Można ponownie przelać ją przez durszlak wyłożony czystą gazą - jeśli zależy nam na idealnie przezroczystej galaretce. Po przelaniu przez gazę należy ją ponownie zagotować.

  • Gorącą galaretkę wlewać do wyparzonych słoików - można włożyć do nich wcześniej umyte gałązki melisy. Zakręcić słoiki, pasteryzować 5 minut od zagotowania wody.

Ocena: 2,9