Klasyczny dżem jabłkowy - przepis na przetwory z jabłek

2021-08-17
dzem-jablkowy-jak-zrobic.jpg
Autor: photos.com Dżem z jabłek pasuje do kanapek, naleśników i słodkich wypieków
łatwy
25 min
4

Podajemy przepis na klasyczny dżem jabłkowy. Przetwory z jabłek to oznaka schyłku lata i rozkwitu jesieni. Warto korzystać z urodzaju na jabłka, zapełniając domową spiżarnię.

SKŁADNIKI

  • 1 kg jabłek (umytych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i podzielonych na ćwiartki)
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki gęstego soku jabłkowego
  • skórka z połówki cytryny (starta na tarce)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 goździki
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wrzuć do garnka jabłka, dodaj sok i skórkę z cytryny, sok jabłkowy, goździki oraz cynamon. Zalej całość wodą.
  • Gotuj na małym ogniu przez kwadrans, od czasu do czasu mieszając.
  • Przełóż masę do umytych, wyparzonych słoiczków i zakręć.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?