Klasyczny dżem jabłkowy - przepis na przetwory z jabłek

Klasyczny dżem jabłkowy - przepis na przetwory z jabłek

Autor Zdjęcia: photos.com

Dżem z jabłek pasuje do kanapek, naleśników i słodkich wypieków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Podajemy przepis na klasyczny dżem jabłkowy. Przetwory z jabłek to oznaka schyłku lata i rozkwitu jesieni. Warto korzystać z urodzaju na jabłka, zapełniając domową spiżarnię.

Składniki

  • 1 kg jabłek (umytych, obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i podzielonych na ćwiartki)

  • 3/4 szklanki wody

  • 3 łyżki gęstego soku jabłkowego

  • skórka z połówki cytryny (starta na tarce)

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 2 goździki

  • szczypta cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wrzuć do garnka jabłka, dodaj sok i skórkę z cytryny, sok jabłkowy, goździki oraz cynamon. Zalej całość wodą.

  • Gotuj na małym ogniu przez kwadrans, od czasu do czasu mieszając.

  • Przełóż masę do umytych, wyparzonych słoiczków i zakręć.

Ocena: 0