Nalewka jabłkowa aromatyczna: przepis na nalewkę na jabłkach

2021-08-31
Nalewka jabłkowa aromatyczna
Autor: thinkstockphotos.com Nalewka jabłkowa nie jest  najbardziej popularna, a niesłusznie, bo ma wyjątkowo atrakcyjny i ciekawy smak.
łatwy
20 min
4

Nalewka jabłkowa jest łatwa w przygotowaniu. Jabłek nie należy obierać, ponieważ smak nastoju na jabłkach uzależniony jest od substancji zawartych w skórce i tuż pod nią. Dodatek aromatycznych przypraw sprawi, że nalewka będzie smakować każdemu wielbicielowi domowych nastoi. Pita w niewielkich ilościach pasuje do popołudniowej herbaty w gronie przyjaciół. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i sklepie wiemiwybieram.pl.

SKŁADNIKI

  • 2 kg kwaskowych jabłek
  • 5 goździków
  • 3 słodkie migdały
  • 1 gorzki migdał lub pestka moreli
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 kg cukru
  • 1,5 l wody
  • 1,5 l spirytusu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzałe jabłka dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Nie obierać.
  • Cząstki owoców pokroić w drobną kostkę i wrzucić do gąsiorka razem z przyprawami i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce.
  • Po dwóch tygodniach przefiltrować nalew przez bibułę filtracyjną i połączyć z gorącym (nie wrzącym) syropem ugotowanym z cukru i wody. Dokładnie wymieszać, ponownie przefiltrować, rozlać do butelek.
  • Zakorkować i zalakować, po czym wynieść do piwnicy na pół roku. 
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?