Galaretka jabłkowa z obierek: sprytny sposób na wykorzystanie resztek z jabłek

Galaretka jabłkowa z obierek: sprytny sposób na wykorzystanie resztek z jabłek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Galaretka jabłkowa z obierek to pyszny sposób na wykorzystanie resztek jabłka.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Galaretka jabłkowa z obierek to świetny sposób na maksymalne wykorzystanie jabłek. Do jej przygotowania potrzebne są obierki z jabłek: skórki i gniazda nasienne. Galaretka jabłkowa jest tania, pyszna i zdrowa. Zawiera mnóstwo pektyny, rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który wspomaga nasz układ trawienny. Wypróbujcie przepis na galaretkę jabłkową z obierek i zimą cieszcie się jej pysznym smakiem! 

Składniki

  • obierki z 2-3 kg jabłek: skórki i gniazda nasienne

  • 7 szklanek cukru

  • 5 szklanek wody

  • 1 opakowanie 50-60 g pektyny do dżemów

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obierki z jabłek wrzucić do garnka, zalać 5 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 15 minut. 

  • Wywar z jabłek odcedzić. Najlepiej wylać go na sito, wyłożone gazą i pozostawić na noc. Rano odcisnąć dobrze obierki i wyrzucić. Wywar zachować. Powinniśmy otrzymać ok. 5 szklanek jabłczanego wywaru. 

  • W wystudzonym wywarze rozpuścić pektynę.  Wywar z pektyną zagotować i zdjąć z ognia. Dodać 7 szklanek cukru, wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. 

  • Wrzącą galaretkę przelać do czystych i wyparzonych słoików. Natychmiast zakręcić, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Tutaj znajdziecie więcej informacji: jak pasteryzować warzywa i owoce w słojach typu twist-off, wek lub butelkach.

Ocena: 3,8