Dżem śliwkowy z cukrem żelującym - przepis na szybko

2022-08-23
Dżem śliwkowy z cukrem żelującym - przepis
Autor: thinkstockphotos.com Dodatek cukru żelującego znacznie przyspiesza smażenie dżemu ze śliwek
średni
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Smażenie dżemu można znacznie przyspieszyć, wykorzystując cukier żelujący. To duża oszczędność czasu zwłaszcza dla osób zapracowanych, które lubią przygotowywać domowe przetwory. Podajemy łatwy przepis na dżem śliwkowy z cukrem żelującym.

SKŁADNIKI

  • 2 kg śliwek
  • 2 opakowania cukru żelującego
  • 1 kg cukru
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Do przygotowanych śliwek dodajemy cukier żelujący, mieszamy i gotujemy razem na małym ogniu, cały czas mieszając.
  • Następnie skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy cukier. Gotujemy śliwki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Na koniec przekładamy dżem do wypieczonych w piekarniku słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem na ok. 5 minut.
Dlaczego warto jeść śliwki?

Galeria: Śliwki mirabelki - przetwory ze śliweczek, które kochają nie tylko Francuzi