Chłodnik litewski: przepis na chłodnik w wersji odchudzonej
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Chłodnik litewski znany jest choćby z "Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza. Podawały go nasze babcie w letnie dni. Kusił smakiem, a przede wszystkim czerwonym kolorem. Mowa oczywiście o chłodniku, który orzeźwiającym smakiem zachwyci najbardziej wybrednych.
Podstawowym składnikiem chłodnika jest zsiadłe mleko, botwinka i ogórek. Dla mniej tradycyjnych smakoszy proponujemy zamianę ogórka na awokado, które nada świetnego i niepowtarzalnego smaku.
Tradycyjny chłodnik litewski niegdyś robiony był na kwasie buraczanym lub rosole wołowym z dodatkiem mięsa, a nawet szyjek rakowych.
SKŁADNIKI
- 2 pęczki botwinki z burakami
- 4 szkl. zsiadłego mleka (może być kefir)
- 1 szkl. jogurtu
- 2 świeże ogórki
- pęczek koperku, rzodkiewki i szczypiorku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka na twardo
- cukier
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczoną i umytą botwinkę pokroić. Zalać ok. 2 szklankami wody, osolić i ugotować.
- Dodać sok z cytryny.
- Czosnek posiekać.
- Ogórki i rzodkiewkę pokroić w kostkę. Zieleninę posiekać drobno.
- Wymieszane zsiadłe mleko połączyć z jogurtem i botwinką.
- Dodać szczypiorek, koperek, czosnek, ogórki i rzodkiewki. Doprawić cukrem. Posolić i popieprzyć. Schłodzić. Podawać z ugotowanymi połówkami jabłek.