Chłodnik litewski: przepis na chłodnik w wersji odchudzonej

2021-03-29
Chłodnik litewski: przepis na chłodnik w wersji odchudzonej
Autor: thinkstockphotos.com Chłodnik litewski na bazie ze zsiadłego mleka i botwinki to pyszna zupa na upalne dni.
łatwy
30 min
4

Chłodnik litewski znany jest choćby z "Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza. Podawały go nasze babcie w letnie dni. Kusił smakiem, a przede wszystkim czerwonym kolorem. Mowa oczywiście o chłodniku, który orzeźwiającym smakiem zachwyci najbardziej wybrednych.

Podstawowym składnikiem chłodnika jest zsiadłe mleko, botwinka i ogórek. Dla mniej tradycyjnych smakoszy proponujemy zamianę ogórka na awokado, które nada świetnego i niepowtarzalnego smaku.

Tradycyjny chłodnik litewski niegdyś robiony był na kwasie buraczanym lub rosole wołowym z dodatkiem mięsa, a nawet szyjek rakowych.

SKŁADNIKI

  • 2 pęczki botwinki z burakami
  • 4 szkl. zsiadłego mleka (może być kefir)
  • 1 szkl. jogurtu
  • 2 świeże ogórki
  • pęczek koperku, rzodkiewki i szczypiorku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka na twardo
  • cukier
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczoną i umytą botwinkę pokroić. Zalać ok. 2 szklankami wody, osolić i ugotować.
  • Dodać sok z cytryny.
  • Czosnek posiekać.
  • Ogórki i rzodkiewkę pokroić w kostkę. Zieleninę posiekać drobno.
  • Wymieszane zsiadłe mleko połączyć z jogurtem i botwinką.
  • Dodać szczypiorek, koperek, czosnek, ogórki i rzodkiewki. Doprawić cukrem. Posolić i popieprzyć. Schłodzić. Podawać z ugotowanymi połówkami jabłek.