Rozgrzewająca i sycąca zupa zbójnicka

2021-10-18
Węgierska zupa zbójnicka
Autor: Shutterstock Esencjonalna, pożywna i pyszna - taka jest zupa węgierskiego zbójnika
łatwy
35 min
4

Zupa zbójnicka to danie bardzo sycące, z rodowodem z kuchni węgierskiej, bogatej w wiele dań jednogarnkowych, typowych dla kuchni pasterzy i żołnierzy. Kilka prostych składników i esencjonalna, pachnąca wędzonką zupa jest gotowa. Wypróbuj przepis na rozgrzewającą zupę zbójnicką w sam raz na chłodniejszy dzień

Dzięki dodatkowi mielonej papryki wędzonej, która podkreśla jeszcze smak wędlin w zupie, potrawa jest bardziej rozgrzewająca. Sproszkowana papryka nie tylko pobudza apetyt, gdyż nasila wydzielanie soków żołądkowych, ale też znacząco poprawia trawienie. Ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Papryka jest także skarbnicą silnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwymi działaniami wolnych rodników. Zawiera duże ilości witamin z grupy B i C, beta-karotenu oraz olejki eteryczne.

SKŁADNIKI

  • 150 g wędzonego boczku
  • 100 g kiełbasy
  • 1 garść suszonych grzybów leśnych, namoczonych w gorącej wodzie
  • 50 g mąki
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 200 ml śmietany 18%
  • 5 szklanek bulionu mięsnego lub wołowego
  • 2 liście laurowe
  • 200 g pierożków z nadzieniem mięsnym (gotowy produkt)
  • 2 liście laurowe
  • tymianek,
  • mielona papryka wędzona
  • sól, świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż, następnie odstaw boczek. Na tej samej patelni zeszklij cebulę.
  • Do patelni dołóż grzyby, szczyptę tymianku, dopraw solą i pieprzem. Duś przez chwilę, następnie dodaj mieloną paprykę zalej bulionem.
  • Do bulionu włóż liście laurowe, pokrojoną w plasterki kiełbasę z boczkiem i zagotuj.
  • Do zupy dodaj pierożki, kiedy się zagotują zagęść zupę mieszanką mąki i kwaśnej śmietany. Zagotuj całość ponownie i rozlej do misek.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Redakcja
więcej