Rozgrzewająca i sycąca zupa zbójnicka
Zupa zbójnicka to danie bardzo sycące, z rodowodem z kuchni węgierskiej, bogatej w wiele dań jednogarnkowych, typowych dla kuchni pasterzy i żołnierzy. Kilka prostych składników i esencjonalna, pachnąca wędzonką zupa jest gotowa. Wypróbuj przepis na rozgrzewającą zupę zbójnicką w sam raz na chłodniejszy dzień
Dzięki dodatkowi mielonej papryki wędzonej, która podkreśla jeszcze smak wędlin w zupie, potrawa jest bardziej rozgrzewająca. Sproszkowana papryka nie tylko pobudza apetyt, gdyż nasila wydzielanie soków żołądkowych, ale też znacząco poprawia trawienie. Ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Papryka jest także skarbnicą silnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwymi działaniami wolnych rodników. Zawiera duże ilości witamin z grupy B i C, beta-karotenu oraz olejki eteryczne.
SKŁADNIKI
- 150 g wędzonego boczku
- 100 g kiełbasy
- 1 garść suszonych grzybów leśnych, namoczonych w gorącej wodzie
- 50 g mąki
- 1 cebula, drobno posiekana
- 200 ml śmietany 18%
- 5 szklanek bulionu mięsnego lub wołowego
- 2 liście laurowe
- 200 g pierożków z nadzieniem mięsnym (gotowy produkt)
- 2 liście laurowe
- tymianek,
- mielona papryka wędzona
- sól, świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż, następnie odstaw boczek. Na tej samej patelni zeszklij cebulę.
- Do patelni dołóż grzyby, szczyptę tymianku, dopraw solą i pieprzem. Duś przez chwilę, następnie dodaj mieloną paprykę zalej bulionem.
- Do bulionu włóż liście laurowe, pokrojoną w plasterki kiełbasę z boczkiem i zagotuj.
- Do zupy dodaj pierożki, kiedy się zagotują zagęść zupę mieszanką mąki i kwaśnej śmietany. Zagotuj całość ponownie i rozlej do misek.