Zupa paprykowa z pulpetami to rozgrzewające danie z charakterem. Aromatyczna, sycąca, w sam raz na chłodne dni

Zupa paprykowa z pulpetami to rozgrzewające danie z charakterem. Aromatyczna, sycąca, w sam raz na chłodne dni
Autor: Shutterstock Zupa paprykowa z pulpetami to rozgrzewające danie z charakterem. Aromatyczna, sycąca, w sam raz na chłodne dni
łatwy
30 min
4

Węgierska zupa paprykowa z pulpetami z mięsa mielonego to sycące i aromatyczne danie, które doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Bazująca na tradycyjnych składnikach, takich jak czerwona papryka, cebula i czosnek, zachwyca połączeniem smaku papryki i delikatnego mięsa.

Zupa paprykowa z pulpetami – przepis prosto z Węgier

Zupa paprykowa z pulpetami to klasyk kuchni węgierskiej, który łączy w sobie prostotę i intensywne aromaty. Węgierska kuchnia jest znana z wykorzystania papryki w różnych odmianach, co nadaje zupie niepowtarzalny smak i ciepło. Zmiksowana część warzyw tworzy kremową konsystencję, pozostawiając w zupie większe kawałki papryki, dzięki czemu danie zyskuje wyjątkową strukturę.

Najlepsza zupa paprykowa w węgierskim stylu

Podanie zupy z dodatkami, takimi jak chrupiące pieczywo lub świeże zioła, wzmacnia jej smak i aromat, a niektóre wersje zawierają także ziemniaki lub pomidory, co dodaje jej słodyczy i wyrazistości. Ten jednogarnkowy przepis, szczególnie popularny w okresie zimowym, doskonale rozgrzewa i dostarcza energii, dlatego na Węgrzech często jest przygotowywany w większych ilościach – jego smak zyskuje przy każdym kolejnym podgrzaniu​.

Sposób na aromatyczną zupę paprykową z pulpetami

W Polsce zupa paprykowa z pulpetami jest coraz bardziej popularna, a dzięki prostej bazie warzywnej, można ją dostosować do własnych upodobań – na przykład, podając zupę z mięsem drobiowym lub dodając ostre przyprawy dla pikantniejszej wersji.

Zobacz inne przepisy Ewy Wachowicz:

Grzyby marynowane według Ewy Wachowicz. Skorzystaj z jej wskazówek i stwórz doskonały dodatek do zimowych dań

Ewa Wachowicz wprowadza rewolucję w sałatce Cezar. Ten dodatek to prawdziwy game-changer

Tak robię najlepszy domowy ketchup. Przepis Ewy Wachowicz to mistrzostwo świata

Ewa Wachowicz zdradza przepis na kiszok. Smak Kujaw, jakiego nie znacie

Placki ziemniaczane - przepis Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje

SKŁADNIKI

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 sztuka cebuli, drobno posiekanej
  • 2 łyżki masła (może być roślinne)
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Szczypta ostrej papryki
  • 1 sztuka ziemniaka, pokrojonego w kostkę
  • 6 sztuk papryk (czerwonych lub mix z żółtymi), pokrojonych w kawałki
  • 1 litr bulionu (może być warzywny lub drobiowy)
  • 1 sztuka pomidora pelati z puszki (lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub 0,5 szklanki passaty)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku roztop masło i dodaj oliwę.
  • Dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją na średnim ogniu przez około 5 minut, mieszając.
  • Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, słodką i ostrą paprykę.
  • Podsmażaj przez chwilę, aby wydobyć aromat.
  • Dorzuć pokrojonego ziemniaka i paprykę.
  • Podsmażaj przez około 5 minut, często mieszając.
  • Wlej bulion, zagotuj całość i dodaj sól oraz pieprz do smaku.
  • Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Z mięsa mielonego uformuj małe kulki, obsmaż je na rozgrzanym tłuszczu, a następnie zalej 200 ml wody i gotuj przez około 5 minut.
  • Do gotowej zupy dodaj pomidora lub koncentrat pomidorowy i zblenduj na kremową konsystencję.
  • Dodaj pulpety do zupy i podawaj, opcjonalnie posypaną tartym serem i zieleniną.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej