Zupa krem z dyni z marchewką: klasyczny przepis
Zupa krem z dyni to prawdziwie jesienny obiad. Nie dość, że smaczny, to w dodatku bardzo zdrowy - dynia to prawdziwa bomba witaminowa! Sprawdź, jak przyrządzić zupę krem z dyni z marchewką.
Sprawdź nasze przepisy na inne dania z dyni!
Zapiekanka z dynią i mięsem mielonym
Dynia: co można zrobić z dyni? Przepisy na dania z dyni
Gulasz z indyka z dynią: łatwy przepis
Dynia hokkaido: pieczone frytki z dyni z ziołami
Czy zupa z dyni jest zdrowa?
Dynia to warzywo, którym powinniśmy zajadać się jesienią jak najczęściej. Zawiera aż 7 cennych witamin oraz 4 pierwiastki! Chodzi o witaminy: A, B, B1, B2, C, E i PP, które wzmacniają wzrok oraz odporność, regulują pracę serca i mięśni, obniżają poziom cholesterolu, normują poziom glukozy oraz działają przeciwnowotworowo.
W dyni znajduje się również magnez (którego nam ciągle brakuje, a który reguluje pracę układu nerwowego oraz mięśni, dlatego doskonale zwalcza uczucie jesiennego zmęczenia), potas (wzmacnia koncentrację), wapń (buduje nasze zęby i kości) oraz żelazo (transportuje tlen).
Z powodu tych wszystkich korzystnych właściwości warto przygotowywać dania z dyni jak najczęściej.
Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od dyni. Należy obrać ją ze skórki, usunąć pestki (które są źródłem wielu cennych witamin oraz magnezu; śmiało można je wykorzystać do sałatek) oraz pokroić.
- Następnie obieramy i kroimy na kawałki marchew, cebulę i czosnek. Wszystkie składki przesypujemy do garnka, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i krótko podsmażamy (nie więcej niż 3 minuty).
- Po 3 minutach podlewamy wszystko bulionem. Garnek przykrywamy i gotujemy do momentu, w którym warzywa zmiękną (ok. 30 minut).
- Następnie je blendujemy i przelewamy na talerze. Każdą porcję zupy krem z dyni możemy udekorować kleksem śmietany oraz świeżą natką pietruszki.