Zupa krem z dyni: przepis na szybką jesienną zupę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wypróbuj przepis na szybką zupę krem z dyni! Dynia jest niskokaloryczna, a po ugotowaniu nie traci swych cennych właściwości: bogata w cynk i beta-karoten, wspomaga odporność i jest zalecana przy nadciśnieniu. W połączeniu z warzywnym bulionem dostarczy Ci jeszcze więcej cennych witamin, a dodatek czosnku pozwoli uniknąć przeziębień w chłodniejsze dni.
Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obrać ze skóry, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę.
- Szalotkę obrać i posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać dynię, chwilę dusić na małym ogniu.
- Wlać bulion, wycisnąć czosnek, posolić, gotować około 20 minut.
- Gdy dynia się rozgotuje, zupę zmiksować.
- Przyprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. Można zabielić śmietaną.