Zupa krem z dyni: przepis na szybką jesienną zupę

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Zupa krem z dyni
Autor: thinkstockphotos.com Krem z dyni warto serwować z natką pietruszki
łatwy
30 min
4

Wypróbuj przepis na szybką zupę krem z dyni! Dynia jest niskokaloryczna, a po ugotowaniu nie traci swych cennych właściwości: bogata w cynk i beta-karoten, wspomaga odporność i jest zalecana przy nadciśnieniu. W połączeniu z warzywnym bulionem dostarczy Ci jeszcze więcej cennych witamin, a dodatek czosnku pozwoli uniknąć przeziębień w chłodniejsze dni.

Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:

SKŁADNIKI

  • 3/4 kg dyni
  • łyżka oliwy
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • litr warzywnego bulionu
  • łyżka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ew. 2 łyżki śmietany 12 proc.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obrać ze skóry, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę.
  • Szalotkę obrać i posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać dynię, chwilę dusić na małym ogniu.
  • Wlać bulion, wycisnąć czosnek, posolić, gotować około 20 minut.
  • Gdy dynia się rozgotuje, zupę zmiksować.
  • Przyprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. Można zabielić śmietaną.
miesięcznik Zdrowie