Zupa jarzynowa najprostsza: przepis na jarzynówkę
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Zupa jarzynowa najlepiej smakuje w sezonie, gdy warzywa są pełne smaku i aromatu. Poza sezonem możesz do zupy dodać mrożonki i świeże zioła - zupa niewiele straci na wartości i smaku. Zupa jarzynowa to także doskonałe źródło błonnika.
Jarzynową można wzbogacić i urozmaicić dodając do niej kukurydzę (świeżą, mrożoną lub z puszki), paseczki papryki, a nawet przetarte pomidory. Wiele osób wrzuca do niej to, co aktualnie dojrzewa uzyskując ciekawe kompozycje smakowe i kolorystyczne. Jeśli zaś nie mamy któregoś ze składników podanych w przepisie - także nie powinniśmy się martwić, zupa będzie zdrowa i pożywna także bez fasolki czy kalafiora.
Zobacz także: Zupa jarzynowa z pomidorami, Zupa jarzynowa "letni śmietniczek"
Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci schudnąć, jeść zdrowo i smacznie bez efektu jojo. Skorzystaj z JeszCoLubisz!
Przepis na najprostszą i najlepszą zupę jarzynową
SKŁADNIKI
- 4 skrzydełka z kurczaka, pół skrzydełka z indyka lub kawałek wołowiny rosołowej
- pęczek włoszczyzny
- 4 duże ziemniaki
- pół małego kalafiora lub brokuła (albo kilka sporych mrożonych różyczek)
- 2 garście fasoli szparagowej (może być z mrożonki)
- pół kalarepki (opcjonalnie)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku, ew. mieszanka obu ziół
- sól, pieprz, listek laurowy do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso opłucz, zalej wodą (ok. 1,5 l), posól i zagotuj.
- Włoszczyznę oczyść, pokrój na paseczki, dodaj do mięsa i gotuj ok. 35 minut. Jeśli gotujesz wywar na wołowinie, warzywa dołóż po ok. godzinie gotowania mięsa
- Świeżą fasolkę szparagową oczyść, pokrój na kawałki, opłucz i dodaj do zupy w połowie gotowania.
- Podobnie zrób z kalarepką obraną i pokrojoną w kostkę.
- Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Pod koniec gotowania dodaj do zupy kalafiora lub brokuła
- Ugotowane mięso wyjmij, obierz z kości i włóż do zupy. Zagotuj.
- Jarzynówkę możesz zaprawić śmietaną - ale nie jest to obowiązkowe. Zupa ze śmietaną będzie bardziej kaloryczna.
- Zupę nalej do talerzy, posyp natką lub koperkiem.