Zupa jarzynowa najprostsza: przepis

Matka i syn gotują
Zupa jarzynowa najprostsza: przepis
Autor: Shutterstock Najzwyklejsza jarzynowa może mieć za każdym razem nieco inny smak, zależny od doboru dostępnych dodatków
łatwy
30 min
4

Zupa jarzynowa najlepiej smakuje w sezonie,  gdy warzywa są pełne smaku i aromatu. Poza sezonem możesz do zupy dodać mrożonki i świeże zioła - zupa niewiele straci na wartości i smaku. Zupa jarzynowa to także doskonałe źródło błonnika.

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci schudnąć, jeść zdrowo i smacznie bez efektu jojo. Skorzystaj z JeszCoLubisz!

Jarzynową można wzbogacić i urozmaicić dodając do niej kukurydzę (świeżą, mrożoną lub z puszki), paseczki papryki, a nawet przetarte pomidory. Wiele osób wrzuca do niej to, co aktualnie dojrzewa uzyskując ciekawe kompozycje smakowe i kolorystyczne. Jeśli zaś nie mamy któregoś ze składników podanych w przepisie - także nie powinniśmy się martwić, zupa będzie zdrowa i pożywna także bez fasolki czy kalafiora.

Zobacz także:

Zupa jarzynowa z pomidorami

Zupa jarzynowa "letni śmietniczek"

SKŁADNIKI

  • 4 skrzydełka z kurczaka, pół skrzydełka z indyka lub kawałek wołowiny rosołowej
  • pęczek włoszczyzny
  • 4 duże ziemniaki,
  • pół małego kalafiora lub brokuła (albo kilka sporych mrożonych różyczek)
  • 2 garście fasoli szparagowej (może być z mrożonki)
  • pół kalarepki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku, ew. mieszanka obu ziół
  • sól, pieprz, listek laurowy do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso opłucz, zalej wodą (ok. 1,5 l), posól i zagotuj.
  • Włoszczyznę oczyść, pokrój na paseczki, dodaj do mięsa i gotuj ok. 35 minut. Jeśli gotujesz wywar na wołowinie, warzywa dołóż po ok. godzinie gotowania mięsa
  • Świeżą fasolkę szparagową oczyść, pokrój na kawałki, opłucz i dodaj do zupy w połowie gotowania.
  • Podobnie zrób z kalarepką obraną i pokrojoną w kostkę.
  • Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Pod koniec gotowania dodaj do zupy kalafiora lub brokuła
  • Ugotowane mięso wyjmij, obierz z kości i włóż do zupy. Zagotuj.
  • Jarzynówkę możesz zaprawić śmietaną - ale nie jest to obowiązkowe. Zupa ze śmietaną będzie bardziej kaloryczna.
  • Zupę nalej do talerzy, posyp natką lub koperkiem.
Matka i syn gotują