Zupa jarzynowa z pomidorami: dobry przepis

Zupa jarzynowa z pomidorami: dobry przepis
Autor: Shutterstock Zupa jarzynowa zyskuje na smaku, gdy dodamy do niej pomidory
łatwy
30 min
4

Zupa jarzynowa z pomidorami jest miłą odmianą od zwykłych warzywnych czy tradycyjnej pomidorówki. Jej przyrządzenie trwa tyle czasu, ile jest potrzebne do ugotowania warzyw.

SKŁADNIKI

  • pietruszka
  • marchew
  • mały por
  • gałązka selera naciowego
  • 2 pomidory
  • 2-3 ziemniaki
  • 2-3 łyżki oleju
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 1/2 szklanki śmietany do zup
  • koperek
  • natka
  • bazylia
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pietruszkę i marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Por i seler oczyścić, umyć, pokroić w talarki.
  • Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w  kostkę.
  • Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut.
  • Rozgrzać na patelni olej, wrzucić starte i pokrojone warzywa, podsmażyć mieszając.
  • W tym czasie ziemniaki odsączyć, zalać ponownie wrzątkiem, wstawić na ogień.
  • Dodać podsmażone warzywa (ewentualnie dodać wrzątku), wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, gotować, aż składniki będą prawie miękkie, dodać groszek i jeszcze chwilę gotować.
  • Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, starannie ją rozprowadzić. Wsypać posiekane koperek, natkę i bazylię. Doprawić solą i pieprzem.
Dorota Jaworska
Redaktor naczelna

Dziennikarka, redaktorka, absolwentka Wydziału Pedagogicznego UW oraz Podyplomowych Studiów Ogólnomenedżerskich Wydziału Zarządzania UW i MBA SGH w Warszawie. Z ZPR MEDIA związana od sierpnia 2008 roku.
W latach 2012-2012 redaktor naczelna …

więcej