Zupa dyniowa z kurczakiem: przepis na zupę z kurczaka, dyni i makaronu
2021-11-02
łatwy
30 min
4
Zupa dyniowa z kurczakiem jest pikantnym i sycącym daniem na wczesny lunch lub spóźnioną kolację. W jednym garnku gotuje się mięso, warzywa i makaron. Prosta i łatwa w przygotowaniu zupa dyniowa będzie smakowała dorosłym, a wersji nieco mniej pikantnej również dzieciom.
SKŁADNIKI
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 papryczka chili, pozbawiona pestek i posiekana lub pół łyżeczki suszonej ostrej papryki
- pół łyżeczki posiekanego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 piersi kurczaka, wagi ok. 450 g, pokrojone na kawałki
- 500 g dyni, pokrojonej w kostkę (może być mrożona)
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego lub zwykłego kminku
- 150 g makaronu
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka cukru do smaku
- 2 łyżki posiekanej dymki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać cebulę, imbir, chili i czosnek, smażyć przez 2-3 minuty.
- Do garnka wlać bulion, zagotować.
- Do zupy dodać kurczaka, dynię, i kminek. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, aż dynia będzie miękka. W połowie gotowania dyni dodać makaron lub postępować zgodnie z zaleceniami producenta.
- Dodać sok z cytryny i cukier do smaku. Podgrzewać 2-3 minuty, aby smaki się wymieszały.
- Podawać zupę posypaną pokrojoną dymką.