Zupa biedaków, czyli scypa. Zapomniany przepis na tani, lecz pyszny obiad
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa scypa to proste danie, które niegdyś królowało na stołach w biednych polskich domach. Do jej przygotowania używano składników, które zawsze były pod ręką. Przez lata przepis został zapomniany, ale teraz dumnie wraca i ma już całkiem spore grono wiernych fanów. Zobaczcie, jak zrobić pyszną zupę scypę.
Z czego zrobić zupę scypę?
Niegdyś do zupy biedaków wykorzystywano składniki, za które nie trzeba było płacić. Warzywa uprawiano na polach, a nabiał pochodził od własnych krów. Dziś za produkty potrzebne do ugotowania zupy scypy nie trzeba płacić wielkich pieniędzy. Na liście składników znajduje się tylko pięć produktów i jedna przyprawa. Zupę gotuje się z kapusty na bazie mleka i wody. Doprawia się ją solą, a podaje z ziemniakami.
Jak zrobić zupę scypę?
Przepis na tę biedną zupę pochodzi z Małopolski. Przypomniały go panie ze Stowarzyszenia Gospodyń w Białce. Receptura nie jest skomplikowana, a przygotowanie zupy nie wymaga wielu godzin w kuchni. Poszatkowaną kapustę przekłada się do garnka i zalewa wodą oraz mlekiem w proporcji 1:1. Kiedy składniki zaczną się gotować, dolewa się mleko i gotuje do miękkości kapusty. Na koniec zupę scypę doprawia się solą. Najlepiej smakuje podana z gotowanymi w wodzie ziemniakami.
Przepis na zupę scypę
- To łatwy przepis na prosty i sycący obiad, których zachwyci smakiem.
- Ugotowanie zupy biedaków nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy niecała godzina, aby zrobić duży garnek scypy na dwa dni.
- Lista składników obejmuje tylko pięć tanich produktów i jedną przyprawę, którą każdy ma w domu, czyli sól.
- Przepis na scypę warto zapisać, ponieważ można ją robić przez cały rok. Będzie smakować bez względu na pogodę za oknem.
- Zupę mogą jeść wegetarianie, ponieważ nie zawiera mięsa.
- To propozycja na dietetyczny obiad. Scypę mogą wcinać osoby, które są na diecie i chcą zrzucić zbędne kilogramy.
SKŁADNIKI
- 2 l mleka
- 1 l wody
- 1/2 główki kapusty
- 500 g ziemniaków
- 3 łyżki masła
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną z wierzchnich liści kapustę grubo poszatkować i przełożyć do garnka. Wlać połowę mleka i wodę.
- Kiedy kapusta zacznie się delikatnie gotować, wlać pozostałe mleko. Gotować do miękkości.
- Pod koniec gotowania zupy dodać masło i doprawić solą.
- Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
- Podawać od razu z gotowanymi ziemniakami.