Zupa biedaków, czyli scypa. Zapomniany przepis na tani, lecz pyszny obiad

zupa scypa
Autor: Shutterstock Zupa biedaków, czyli scypa, urzeka smakiem i łatwością przygotowania.
łatwy
50 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa scypa to proste danie, które niegdyś królowało na stołach w biednych polskich domach. Do jej przygotowania używano składników, które zawsze były pod ręką. Przez lata przepis został zapomniany, ale teraz dumnie wraca i ma już całkiem spore grono wiernych fanów. Zobaczcie, jak zrobić pyszną zupę scypę.

Z czego zrobić zupę scypę?

Niegdyś do zupy biedaków wykorzystywano składniki, za które nie trzeba było płacić. Warzywa uprawiano na polach, a nabiał pochodził od własnych krów. Dziś za produkty potrzebne do ugotowania zupy scypy nie trzeba płacić wielkich pieniędzy. Na liście składników znajduje się tylko pięć produktów i jedna przyprawa. Zupę gotuje się z kapusty na bazie mleka i wody. Doprawia się ją solą, a podaje z ziemniakami.

Jak zrobić zupę scypę?

Przepis na tę biedną zupę pochodzi z Małopolski. Przypomniały go panie ze Stowarzyszenia Gospodyń w Białce. Receptura nie jest skomplikowana, a przygotowanie zupy nie wymaga wielu godzin w kuchni. Poszatkowaną kapustę przekłada się do garnka i zalewa wodą oraz mlekiem w proporcji 1:1. Kiedy składniki zaczną się gotować, dolewa się mleko i gotuje do miękkości kapusty. Na koniec zupę scypę doprawia się solą. Najlepiej smakuje podana z gotowanymi w wodzie ziemniakami.

Przepis na zupę scypę

  • To łatwy przepis na prosty i sycący obiad, których zachwyci smakiem.
  • Ugotowanie zupy biedaków nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy niecała godzina, aby zrobić duży garnek scypy na dwa dni.
  • Lista składników obejmuje tylko pięć tanich produktów i jedną przyprawę, którą każdy ma w domu, czyli sól.
  • Przepis na scypę warto zapisać, ponieważ można ją robić przez cały rok. Będzie smakować bez względu na pogodę za oknem.
  • Zupę mogą jeść wegetarianie, ponieważ nie zawiera mięsa.
  • To propozycja na dietetyczny obiad. Scypę mogą wcinać osoby, które są na diecie i chcą zrzucić zbędne kilogramy.

SKŁADNIKI

  • 2 l mleka
  • 1 l wody
  • 1/2 główki kapusty
  • 500 g ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obraną z wierzchnich liści kapustę grubo poszatkować i przełożyć do garnka. Wlać połowę mleka i wodę.
  • Kiedy kapusta zacznie się delikatnie gotować, wlać pozostałe mleko. Gotować do miękkości.
  • Pod koniec gotowania zupy dodać masło i doprawić solą.
  • Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
  • Podawać od razu z gotowanymi ziemniakami.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
więcej