Zimowa zupa fasolowa. Rozgrzewa i dodaje energii w mroźny dzień
Dieta bezglutenowa
Pyszna i sycąca zupa fasolowa to najlepszy pomysł na obiad w zimne dni. Rozgrzewa, poprawia humor i dodaje energii w pochmurne popołudnie. Jej przygotowanie jest łatwe, a na liście składników znajduje się wiele nieoczywistych produktów. Zobaczcie, jak zrobić zachwycającą zupę fasolową, która urzeknie smakiem i aromatem.
Co jest potrzebne do zupy fasolowej?
Do ugotowania garnka pysznej i rozgrzewającej zupy fasolowej wykorzystuje się wiele składników, które doskonale się ze sobą komponują. Zupę gotuje się na mięsie, a dzięki temu jest jeszcze bardziej sycąca i ma przyjemny wędzony aromat.
Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:
- bulion warzywny
- mięso – żeberka i wędzony boczek
- warzywa – fasola, pieczarki, ziemniaki, pomidory, papryka, cebula, marchewka, natka pietruszki
- przyprawy – sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, imbir, czosnek
Jak zrobić pyszną zupę fasolową?
Przepis na zimową zupę fasolową jest dość prosty, ale wymaga czasu, uwagi i cierpliwości. Składniki należy dodawać w odpowiedniej kolejności, żeby zupa smakowała najlepiej na świecie.
- 1. krok – podsmażenie boczku i dodanie cebuli, żeberek i marchewki
- 2. krok – dodanie papryki, pieczarek i czosnku
- 3. krok – wlanie bulionu warzywnego i doprawienie zupy
- 4. krok – dodanie pomidorów, ziemniaków i fasoli
- 5. krok – dodanie posiekanej natki pietruszki
Jak podawać zupę fasolową?
Zupa fasolowa ugotowana według tego przepisu najlepiej smakuje w chłodne i mroźne dni. Ma działanie rozgrzewające, a dzięki odpowiednio dobranym składnikom zachwyca smakiem. Zupa fasolowa doskonale smakuje sama, ale jeszcze lepsza będzie podana z domowym chlebem. Miseczki wzbogaci łyżka kwaśnej śmietany i posiekana natka pietruszki. Zupę z fasoli można też zabrać ze sobą na wynos i zjeść w pracy. Doskonale smakuje następnego dnia po odgrzaniu.
SKŁADNIKI
- 1 l bulionu warzywnego
- 400 g żeberek
- 300 g fasoli w zalewie
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g pieczarek
- 3 pomidory
- 2 ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- szczypta mielonego imbiru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku podsmażyć pokrojony w kostkę boczek.
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podzielone na kawałki żeberka oraz obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę. Smażyć około 5 minut, często mieszając.
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki oraz posiekany czosnek. Wymieszać i smażyć 5 minut.
- Wlać bulion warzywny. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, imbirem oraz majerankiem. Gotować 15 minut.
- Dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory, pokrojone w kostkę ziemniaki i odsączoną z zalewy fasolę. Gotować 20 minut.
- Wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i gotować 10 minut.
- Zupę podawać od razu z chlebem.