Zimowa zupa fasolowa. Rozgrzewa i dodaje energii w mroźny dzień

zimowa zupa fasolowa
Autor: Shutterstock Tajemnicą smaku idealnej na zimę zupy fasolowej są nieoczywiste składniki.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Pyszna i sycąca zupa fasolowa to najlepszy pomysł na obiad w zimne dni. Rozgrzewa, poprawia humor i dodaje energii w pochmurne popołudnie. Jej przygotowanie jest łatwe, a na liście składników znajduje się wiele nieoczywistych produktów. Zobaczcie, jak zrobić zachwycającą zupę fasolową, która urzeknie smakiem i aromatem.

Co jest potrzebne do zupy fasolowej?

Do ugotowania garnka pysznej i rozgrzewającej zupy fasolowej wykorzystuje się wiele składników, które doskonale się ze sobą komponują. Zupę gotuje się na mięsie, a dzięki temu jest jeszcze bardziej sycąca i ma przyjemny wędzony aromat.

Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:

  • bulion warzywny
  • mięso – żeberka i wędzony boczek
  • warzywa – fasola, pieczarki, ziemniaki, pomidory, papryka, cebula, marchewka, natka pietruszki
  • przyprawy – sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, imbir, czosnek

Jak zrobić pyszną zupę fasolową?

Przepis na zimową zupę fasolową jest dość prosty, ale wymaga czasu, uwagi i cierpliwości. Składniki należy dodawać w odpowiedniej kolejności, żeby zupa smakowała najlepiej na świecie.

  • 1. krok – podsmażenie boczku i dodanie cebuli, żeberek i marchewki
  • 2. krok – dodanie papryki, pieczarek i czosnku
  • 3. krok – wlanie bulionu warzywnego i doprawienie zupy
  • 4. krok – dodanie pomidorów, ziemniaków i fasoli
  • 5. krok – dodanie posiekanej natki pietruszki

Jak podawać zupę fasolową?

Zupa fasolowa ugotowana według tego przepisu najlepiej smakuje w chłodne i mroźne dni. Ma działanie rozgrzewające, a dzięki odpowiednio dobranym składnikom zachwyca smakiem. Zupa fasolowa doskonale smakuje sama, ale jeszcze lepsza będzie podana z domowym chlebem. Miseczki wzbogaci łyżka kwaśnej śmietany i posiekana natka pietruszki. Zupę z fasoli można też zabrać ze sobą na wynos i zjeść w pracy. Doskonale smakuje następnego dnia po odgrzaniu.

SKŁADNIKI

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 400 g żeberek
  • 300 g fasoli w zalewie
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g pieczarek
  • 3 pomidory
  • 2 ziemniaki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku podsmażyć pokrojony w kostkę boczek.
  • Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podzielone na kawałki żeberka oraz obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę. Smażyć około 5 minut, często mieszając.
  • Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki oraz posiekany czosnek. Wymieszać i smażyć 5 minut.
  • Wlać bulion warzywny. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, imbirem oraz majerankiem. Gotować 15 minut.
  • Dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory, pokrojone w kostkę ziemniaki i odsączoną z zalewy fasolę. Gotować 20 minut.
  • Wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i gotować 10 minut.
  • Zupę podawać od razu z chlebem.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Anna Szulc-Górska
więcej