Zamiast francuskiej, wybieram irlandzką. Ta zupa cebulowa to marzenie
Zupa cebulowa to nie tylko francuskie danie. Irlandczycy mają swój sposób na tę aromatyczne danie. Prosta w przygotowaniu, sycąca i pełna głębi zupa to prawdziwy klasyk. Chłodne dni nikomu nie będą straszne, jeśli ta aromatyczna zupa będzie czekała na nich w domu!
i
Irlandzka wersja francuskiego klasyku. Tej zupy trzeba spróbować
Francuska wersja zdobyła uznanie na całym świecie, jednak warto spróbować również tej, klasycznej dla Irlandii. Chodzi oczywiście o zupę cebulą, która podbiła serca milionów. Tym razem jednak przygotujemy ją w nieco innej wersji. Wyjdzie ciemniejsza, ale za to wciąż przepyszna.
Podobnie jak we francuskiej wersji, najpierw karmelizujemy cebulę. Dzięki temu nabierze ona koloru, a przy okazji będzie miała słodszy smak. Co jest jednak kluczowe, to fakt, że tu zamiast białego wina sięgamy po ciemne piwo, a najlepiej sprawdzi się nic innego jak Guinness.
To nadaje naszej zupie nie tylko ciemniejszą barwę, ale również charakterystyczny, słodowy smak. To naprawdę świetny przepis, który jest wart wypróbowania. Ta zupa w połączeniu z serową grzanką syci i rozgrzewa.
Jeśli więc szukamy czegoś na chłodne dni - ten przepis sprawdzi się idealnie. Jeśli jednak nie chcemy używać alkoholu (choć polecamy, bez tego smak nie będzie taki sam) możemy zastąpić go dodatkową porcją buliony + jedną łyżeczką octu jabłkowego.
SKŁADNIKI
- 700 g cebuli
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 l bulionu wołowego
- 200 ml ciemnego piwa typu stout
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 liść laurowy
- sól, świeżo mielony pieprz
- kilka kropli sosu Worcestershire
- Do podania:
- kromki chleba
- ser cheddar tarty
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- W dużym garnku rozgrzewamy masło z oliwą.
- Dodajemy cebulę i cukier.
- Smażymy na małym ogniu około 35 minut często mieszając.
- Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.
- Wlewamy piwo, mieszając.
- Gotujemy, aż lekko odparuje.
- Dodajemy bulion, tymianek, liść laurowy i sos Worcestershire.
- Gotujemy około 20 minut.
- Doprawiamy do smaku.
- Chleb smarujemy masłem i posypujemy serem.
- Zapiekamy, aż się rozpuści.
- Zupę podajemy z serową grzanką.