Zamiast francuskiej, wybieram irlandzką. Ta zupa cebulowa to marzenie

2025-12-16 13:07

Zupa cebulowa to nie tylko francuskie danie. Irlandczycy mają swój sposób na tę aromatyczne danie. Prosta w przygotowaniu, sycąca i pełna głębi zupa to prawdziwy klasyk. Chłodne dni nikomu nie będą straszne, jeśli ta aromatyczna zupa będzie czekała na nich w domu!

Zamiast francuskiej, wybieram irlandzką. Ta zupa cebulowa to marzenie

i

Autor: Natalyabond/ Shutterstock
łatwy
20 min
4

Irlandzka wersja francuskiego klasyku. Tej zupy trzeba spróbować

Francuska wersja zdobyła uznanie na całym świecie, jednak warto spróbować również tej, klasycznej dla Irlandii. Chodzi oczywiście o zupę cebulą, która podbiła serca milionów. Tym razem jednak przygotujemy ją w nieco innej wersji. Wyjdzie ciemniejsza, ale za to wciąż przepyszna.

Podobnie jak we francuskiej wersji, najpierw karmelizujemy cebulę. Dzięki temu nabierze ona koloru, a przy okazji będzie miała słodszy smak. Co jest jednak kluczowe, to fakt, że tu zamiast białego wina sięgamy po ciemne piwo, a najlepiej sprawdzi się nic innego jak Guinness.

To nadaje naszej zupie nie tylko ciemniejszą barwę, ale również charakterystyczny, słodowy smak. To naprawdę świetny przepis, który jest wart wypróbowania. Ta zupa w połączeniu z serową grzanką syci i rozgrzewa.

Jeśli więc szukamy czegoś na chłodne dni - ten przepis sprawdzi się idealnie. Jeśli jednak nie chcemy używać alkoholu (choć polecamy, bez tego smak nie będzie taki sam) możemy zastąpić go dodatkową porcją buliony + jedną łyżeczką octu jabłkowego.

SKŁADNIKI

  • 700 g cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 l bulionu wołowego 
  • 200 ml ciemnego piwa typu stout
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 1 liść laurowy
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • kilka kropli sosu Worcestershire
  • Do podania:
  • kromki chleba
  • ser cheddar tarty
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • W dużym garnku rozgrzewamy masło z oliwą.
  • Dodajemy cebulę i cukier.
  • Smażymy na małym ogniu około 35 minut często mieszając.
  • Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.
  • Wlewamy piwo, mieszając.
  • Gotujemy, aż lekko odparuje.
  • Dodajemy bulion, tymianek, liść laurowy i sos Worcestershire.
  • Gotujemy około 20 minut.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Chleb smarujemy masłem i posypujemy serem.
  • Zapiekamy, aż się rozpuści.
  • Zupę podajemy z serową grzanką.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...