Do gulaszu dodaj piwo Guinness. Wyjdzie niesamowicie aromatyczny

Gulasz z Guinnessem
Autor: Shutterstock
łatwy
120 min
4

Dieta bezglutenowa

Gulasz irlandzki to pyszne i sycące danie, które zachwyci pod każdym względem. Jest to jedna najpopularniejszych potraw Irlandii. Najlepiej smakuje w chłodniejsze dni.  Zobaczcie, jak zrobić irish stew, czyli niesamowicie aromatyczny gulasz z popularnym w Irlandii piwem Guinness, które nadaje my ciekawgo aromatu!

Piwo Guinness najważniejsze! Jak zrobić gulasz irlandzki?

Pokrojone na kawałki mięso podsmaża się na oliwie z oliwek, a następnie wlewa wywar mięsny, dodaje świeże zioła oraz przyprawy i gotuje około 90 minut. Następnie dodaje się pokrojone warzywa, czyli ziemniaki, marchewki i cebulę, oraz ugotowaną wcześniej kaszę jęczmienną. Gulasz dusi się jeszcze pół godziny. Najważniejszy jest tu jednak dodatek Guinnessa, który nadaje naszej potrawie niesamowity smak i aromat.

Przepis na gulasz irlandzki

  • To łatwy przepis na pyszne i sycące danie kuchni irlandzkiej.
  • Przygotowanie gulaszu nie jest skomplikowane. Wystarczy pokroić mięso i warzywa, a następnie dusić je w odpowiedniej kolejności.
  • Czas przyrządzenia potrawy to około dwóch godzin. Warto poświęcić ten czas, ponieważ potrawa jest pyszna i aromatyczna.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które są do kupienia w naszych sklepach przez cały rok.
  • Świeże zioła, oprócz natki pietruszki, można zastąpić suszonymi.
  • To przepis na irish stew z wołowiną, ale sprawdzą się też inne rodzaje mięsa. Może to być cielęcina, baranina lub jagnięcina. Semiwegetarianie mogą zrobić gulasz z mięsem drobiowym.

Jak podawać gulasz irlandzki?

Gulasz przyrządzony według klasycznego przepisu z Irlandii to znakomita propozycja na sycący obiad dla całej rodziny. Danie jest pyszne, aromatyczne i dodaje energii. Gulasz irlandzki świetnie smakuje z piwem. Oryginalnym dodatkiem do gulaszu w irlandzkim stylu będzie zielone piwo, które serwuje się z okazji Dnia Świętego Patryka.

SKŁADNIKI

  • 500 g wołowiny
  • 500 ml wywaru mięsnego
  • 400 g ziemniaków
  • 5 marchewek
  • 250 ml Guinnessa
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę pokroić w dużą kostkę.
  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej mięso, aż całkowicie zmieni kolor i zacznie się rumienić. Często mieszać.
  • Dolewamy nasze piwo.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pokrojoną marchewkę i ziemniaki
  • Do garnka wlać wywar mięsny.
  • Dodać posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn i tymianek.
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Wymieszać i dusić na małym ogniu około 90 minut.
  • Cebulę pokroić w ósemki.
  • Do garnka włożyć warzywa oraz czosnek.
  • Wymieszać i dusić 30 minut.
  • Podawać na gorąco.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej