Do gulaszu dodaj piwo Guinness. Wyjdzie niesamowicie aromatyczny

Dieta bezglutenowa
Gulasz irlandzki to pyszne i sycące danie, które zachwyci pod każdym względem. Jest to jedna najpopularniejszych potraw Irlandii. Najlepiej smakuje w chłodniejsze dni. Zobaczcie, jak zrobić irish stew, czyli niesamowicie aromatyczny gulasz z popularnym w Irlandii piwem Guinness, które nadaje my ciekawgo aromatu!
Piwo Guinness najważniejsze! Jak zrobić gulasz irlandzki?
Pokrojone na kawałki mięso podsmaża się na oliwie z oliwek, a następnie wlewa wywar mięsny, dodaje świeże zioła oraz przyprawy i gotuje około 90 minut. Następnie dodaje się pokrojone warzywa, czyli ziemniaki, marchewki i cebulę, oraz ugotowaną wcześniej kaszę jęczmienną. Gulasz dusi się jeszcze pół godziny. Najważniejszy jest tu jednak dodatek Guinnessa, który nadaje naszej potrawie niesamowity smak i aromat.
Przepis na gulasz irlandzki
- To łatwy przepis na pyszne i sycące danie kuchni irlandzkiej.
- Przygotowanie gulaszu nie jest skomplikowane. Wystarczy pokroić mięso i warzywa, a następnie dusić je w odpowiedniej kolejności.
- Czas przyrządzenia potrawy to około dwóch godzin. Warto poświęcić ten czas, ponieważ potrawa jest pyszna i aromatyczna.
- Na liście składników znajdują się produkty, które są do kupienia w naszych sklepach przez cały rok.
- Świeże zioła, oprócz natki pietruszki, można zastąpić suszonymi.
- To przepis na irish stew z wołowiną, ale sprawdzą się też inne rodzaje mięsa. Może to być cielęcina, baranina lub jagnięcina. Semiwegetarianie mogą zrobić gulasz z mięsem drobiowym.
Jak podawać gulasz irlandzki?
Gulasz przyrządzony według klasycznego przepisu z Irlandii to znakomita propozycja na sycący obiad dla całej rodziny. Danie jest pyszne, aromatyczne i dodaje energii. Gulasz irlandzki świetnie smakuje z piwem. Oryginalnym dodatkiem do gulaszu w irlandzkim stylu będzie zielone piwo, które serwuje się z okazji Dnia Świętego Patryka.
SKŁADNIKI
- 500 g wołowiny
- 500 ml wywaru mięsnego
- 400 g ziemniaków
- 5 marchewek
- 250 ml Guinnessa
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę pokroić w dużą kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej mięso, aż całkowicie zmieni kolor i zacznie się rumienić. Często mieszać.
- Dolewamy nasze piwo.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pokrojoną marchewkę i ziemniaki
- Do garnka wlać wywar mięsny.
- Dodać posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn i tymianek.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać i dusić na małym ogniu około 90 minut.
- Cebulę pokroić w ósemki.
- Do garnka włożyć warzywa oraz czosnek.
- Wymieszać i dusić 30 minut.
- Podawać na gorąco.