Kuchnia irlandzka: cechy charakterystyczne

2021-04-08 12:22 Olga Zdanowicz
kuchnia-irlandzka-cechy-charakterystyczne.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Colcannon to najbardziej znana potrawa kuchni irlandzkiej

Irlandia słynie na świecie ze swojej whisky, a także kawy po irlandzku. Ale Irlandczycy coś przecież jedzą! W kuchni irlandzkiej królują ziemniaki przygotowywane nie wiele sposobów. Jednym z typowych dań jest colcannon. Na świecie znany jest też irish stew, czyli gulasz irlandzki.

Kuchnia irlandzka jest typowo chłopska i niezbyt wyrafinowana, ale z pewnością bardzo smaczna. Z ziemniaków przyrządza się colcannon, czyli puree ziemniaczane wymieszane z kapustą, czy zupę ziemniaczaną z cebulą, śmietaną i szałwią. Ziemniaki gotowane w mundurkach są też dodatkiem do mięs.

Popularną potrawą irlandzką jest również irish stew, czyli irlandzki gulasz. Jego podstawę stanowią duszona w gęstym sosie baranina (powszechna w kuchni irlandzkiej), ziemniaki i marchewka.

Pyszne jest również tradycyjne irlandzkie masło oraz ser cheddar. Irlandia to w końcu kraina łąk - a to oznacza dobrze karmione krowy...

Ponieważ Irlandia to kraj wyspiarski, na stołach królują też owoce morza (zwłaszcza krewetki czy kraby podawane z czosnkiem) oraz ryby, np. makrela, dorsz czy sola.

Desery przypominają te angielskie. Popularne są więc wszelkiego rodzaju puddingi oraz owoce na ciepło pod kruszonką. A wszystko oczywiście można popić irlandzkim guinnessem lub kawą po irlandzku.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE