Wyśmienita zupa z porów z mięsem mielonym

Wyśmienita zupa z porów z mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Pełnowartościowy posiłek - zupa porowa z mięsem mielonym
łatwy
45 min
4

Zupa z porów jest niezwykle smaczna. Do tego działa rozgrzewająco. Ugotowana z mięsem mielonym zmienia się w bardzo sycące danie.  Podana z pieczywem zamienia się wręcz w danie jednogarnkowe. Idealna na chłodne dni, kiedy potrzebujemy potraw typu comfort food, sycących, rozgrzewających i nie wymagających zbyt długiego przebywania w kuchni.

Zupy - dlaczego warto je jeść?

Ponoć polską lodówkę można rozpoznać po tym, że zawsze stoi w niej garnek zawierający pyszną zupę. I doskonale, bo zupa to nie tylko danie łatwe do przygotowania - w większej części gotuje się sama, nie absorbując nas zbytnio, ale też potrawa łatwa do podgrzania i podania, co liczy się dla osób zabieganych. Zupą łatwo zasycić pierwszy głód po powrocie do domu, z pożytkiem dla zdrowia. Bo zupa to skarbnica witamin, składników mineralnych, roślinnego błonnika, a jeśli została przygotowana z dodatkiem mięsa to także białka i kolagenu.  To także solidna porcja płynu, nawadniającego i odżywiającego nasz organizm. Dlatego warto i należy jeść zupy. Przepisów na zupy jest tyle, że nawet klasyczna pomidorówka może nam się nigdy nie znudzić.

Wypróbuj więcej przepisów na rozgrzewające zupy:

Czeska zupa czosnkowa

Pikantna zupa meksykańska z mielonym mięsem

Pomidorowa z pikantnym curry

 Jeśli to dla ciebie za mało, pod przepisem znajdziesz galerię z propozycjami rozgrzewających zup na chłodne dni.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pory oczyścić, dokładnie umyć, odciąć górne odcinki liści i korzonki, cienko pokroić. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i dodać mielone mięso. Smażyć do zrumienienia.
  • Dodać pokrojonego pora i dusić, aż zmięknie i straci na objętości. 
  • Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. 
  • Dodać pokrojone ziemniaki i gotować jeszcze 15 minut.
  • Śmietanę wymieszać z mąką, dolać do niej chochelkę zupy i wymieszać, a następnie tę mieszaninę wlać do zupy.
  • Zupę przyprawić solą i pieprzem, zamieszać i rozlewać na talerze.
  • Podawać ze świeżym pieczywem z masłem. 
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej