Pomidorowa z curry: rozgrzewająca zupa na chłodne dni

2021-03-31
pomidorowa z soczewicą
Autor: Shutterstock Krem z czerwonej soczewicy z dodatkiem curry
łatwy
60 min
4

Zupa pomidorowa z curry i soczewicą jest nie tylko pożywna, ale także zdrowa. Sprawdź nasz przepis!

Kluczowym składnikiem zupy jest soczewica, która świetnie się sprawdza w zimne miesiące, ponieważ ma właściwości rozgrzewające organizm. Curry z kolei dodaje jej orientalnego charakteru.

SKŁADNIKI

  • 1 średniej wielkości czerwona cebula, drobno pokrojona
  • 1 marchew, drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka curry w proszku (w oryginalny przepisie proponowana jest ze Sri Lanki)
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów w puszce pellati (mogą być krojone lub pomidory bez skóry, gdy odpowiednia pora roku warto pomyśleć o świeżych, dojrzałych pomidorach)
  • 1,2 litra wywaru jarzynowego (lub woda i ekologiczne kostki rosołowe)
  • 1 łyżka śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: świeże zioła np. oregano, bazylia.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać oliwę.
  • Dodać pokrojoną cebulę, zeszklić ją (1-2 minuty), dodać poszatkowaną lub startą marchew i czosnek, następnie curry.
  • Energicznie mieszać.
  • Dodać soczewicę, pomidory i wywar.
  • Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 20-30 minut.
  • Podawać z posiekanymi ziołami np. bazylią lub oregano, świeżym razowym chlebem i kroplą śmietany.