Ten azjatycki kapuśniak podbija internet! Zupa z grzybami, którą zrobisz z kilku składników

2025-12-08 10:54

Kapuśniak w stylu azjatyckim? Ta aromatyczna zupa z grzybami i bok choy smakuje niesamowicie i jest prosta w przygotowaniu. Zainspiruj się azjatycką kuchnią i pokonaj rutynę. Idealna zupa na rozgrzanie, która podbija serca już po jednej łyżeczce. Tego trzeba spróbować.

Ten azjatycki kapuśniak podbija internet! Zupa z grzybami, którą zrobisz z kilku składników

i

Autor: Jacek Chabraszewski/ Shutterstock
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Kapuśniak w azjatyckiej wersji? Ten przepis na aromatyczną zupę z grzybami i bok choy nie tylko jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale smakuje obłędnie. Wystarczy kilka prostych składników, by móc rozkoszować się niesamowicie rozgrzewającą i aromatyczną zupą.

Składniki do azjatyckiego "kapuśniaku"

Do jej przygotowania wystarczą:

  • grzyby
  • bok choy
  • bulion 
  • szalotki
  • czosnek
  • imbir
  • olej
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • pasta miso
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Te składniki w zupełności wystarczą, by przygotować aromatyczną i rozgrzewającą zupę. Jeśli jednak chcemy, by była ona bardziej sycąca, możemy sięgnąć również po makaron ryżowy czy tofu.

Aromatyczna zupa, która zawsze wychodzi. Smak i prostota

Bok choy, czy też Kapusta właściwa chińska może być dość trudno dostępna w zwykłych sklepach. Jeśli więc chcemy, bez problemu możemy zamienić ją na przykład na zwykłą kapustę pekińską.

Ciekawym pomysłem może być również dodatek niewielkiej ilości chili lub oleju chili. Dzięki temu nasza zupa zyska kopa, który uwielbiają fani ostrzejszego jedzenia. Czy jednak wolimy ostro, czy łagodnie - ta zupa to świetny pomysł na szybki i smaczny posiłek.

SKŁADNIKI

  • 250 g świeżych grzybów (shiitake, pieczarki lub mieszanka)
  • 2 małe lub 1 duży bok choy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby kroimy na plasterki.
  • Bok choy dzielimy na łodygi i liście.
  • Cebulę drobno kroimy, a czosnek i imbir dokładnie siekamy.
  • W garnku rozgrzewamy olej.
  • Podsmażamy cebulę, czosnek i imbir.
  • Dodajemy grzyby i smażymy kolejnych kilka minut.
  • Wlewamy bulion oraz sos sojowy.
  • Dodajemy pastę miso.
  • Dodajemy łodygi bok choi i gotujemy kilka minut.
  • Dodajemy liście i gotujemy kolejnych kilka minut.
  • Doprawiamy do smaku i dolewamy olej sezamowy.
  • Zupę podajemy posypaną szczypiorkiem.
Czy warto jeść grzyby?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...