Ta zupa wygląda jak brązowa breja? Nie daj się zmylić - smakuje tak dobrze, jak kiepsko wygląda
2023-02-03
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Tej zupy nie pokochacie od pierwszego wejrzenia, ale istnieje spora szansa na to, że uwiedzie was jej smak. Fakt, wygląda trochę jak brązowe błotko, jednak smakuje znakomicie. Ma przyjemną aksamitną konsystencję, a słodkawy smak fasoli świetnie podkręcają dodatki i przyprawy.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża papryka
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 łyżki oleju
- 4-5 szklanek bulionu
- sól i pieprz do smaku
- po szczypcie mielonego kuminu i kolendry
- siekana kolendra lub natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)
- awokado i mozzarella do dekoracji (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę, czosnek, paprykę i seler.
- Smaż na średnim ogniu, aż będą miękkie. Dodaj fasolę, bulion i ulubione przyprawy.
- Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 10-15 minut.
- Zbenduj zupę na na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj posypaną świeżym kolendrą (opcjonalnie) lub chipsami z topinamburu.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli