Szczawiowa z przecieru: zupa gotowa w 15 minut
2021-05-13
łatwy
15 min
4
Szczawiowa z przecieru to zupa gotowa w 15 minut! Przetwory z warzyw bardzo ułatwiają życie. I często nas ratują przed katastrofą kulinarną. Wielbicielom szczawiowej nie trzeba tłumaczyć, jak smaczna jest to zupa. Innym wyjaśniam: kwaśna, wyrazista, pyszna!
SKŁADNIKI
- 1 słoik (350 g) przecieru ze szczawiu, zobacz także Szczaw solony na zimę do słoików
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- 4 jajka
- sól, cukier, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotować wodę, włożyć do niej surowe jajka i gotować 7 minut.
- W czasie, gdy jajka się gotują, w garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy.
- Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażyć go 30 sekund.
- Wlać bulion oraz przecier ze szczawiu. Doprowadzić do wrzenia.
- Śmietanę wymieszać z mąką. Dodać do niej pół chochelki gorącej zupy i wymieszać. Mieszaninę śmietany wlać do zupy. Zamieszać i zagotować.
- Zupę przyprawić szczyptą cukru i pieprzu. Spróbować i ewentualnie posolić.
- Jajka obrać, przekroić na pół.
- Zupę podawać z połówkami jajek.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?
Więcej przepisów ze szczawiem
Kwaśny szczaw doda smaku wielu potrawom. Specjalnie dla Was wybrałam kilka sprawdzonych przepisów z zasobów Beszamel.pl:
Kremowa szczawiowa na serkach topionych
Szczawiowa z zielonym groszkiem i pierożkami tortellini: sprytny przepis na pyszną zupę
Schab nadziewany szczawiem i boczkiem: łatwy przepis na efektowny obiad
Wiosenna sałatka z krwistym szczawiem - energetyzująca i niedroga