Rosół Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych. Dwie przyprawy robią z niego arcydzieło

Rosół  Tomasza Strzelczyka
Autor: Shutterstock Rosół Tomasza Strzelczyka jest niezwykle aromatyczny , dzięki świetnie dobranym przyprawom.
łatwy
300 min
8

Dieta bezglutenowa

Do niedzielnego rosołu warto czasem dodać nieco więcej przypraw niż pieprz, sól i listek laurowy. Odrobina aromatycznych przypraw może zdecydowanie podkręcić smak zupy i nadać jej głębi. Tomasz Strzelczyk do swojego rosołu z kaczki i wołowiny dodaje kilka pachnących goździków i nieco gałki muszkatołowej. Zapowiada się pysznie? Oto przepis!

SKŁADNIKI

  • 1 korpus z niezbyt tłustej kaczki + skrzydełka + szyja + podroby
  • 250 g szpondru wołowego
  • 4 l wody
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 0,5 selera korzeniowego
  • 2 średnie cebule
  • kilka suszonych grzybków
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 0,5 łyżki pieprzu czarnego w ziarnach
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 mały kawałek gałki muszkatołowej (w całości, nie mielonej)
  • 4 goździki
  • 1 łyżka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Elementy z kaczki oraz szponder włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, odszumować.
  • Marchew, pietruszkę selera obrać, pokroić na mniejsze części, opłukać. Pora umyć, cebulę obrać i opalić nad ogniem.
  • Warzywa dodać do odszumowanego rosołu, razem z grzybami oraz przyprawami.
  • Rosół gotować na minimalnym ogniu, bez przykrycia ok 4-5 godzin.
  • Najlepiej smakuje z domowymi lanymi kluskami lub domowym makaronem.
  • Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej