Rosół Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych. Dwie przyprawy robią z niego arcydzieło
2023-03-06
łatwy
300 min
8
Dieta bezglutenowa
Do niedzielnego rosołu warto czasem dodać nieco więcej przypraw niż pieprz, sól i listek laurowy. Odrobina aromatycznych przypraw może zdecydowanie podkręcić smak zupy i nadać jej głębi. Tomasz Strzelczyk do swojego rosołu z kaczki i wołowiny dodaje kilka pachnących goździków i nieco gałki muszkatołowej. Zapowiada się pysznie? Oto przepis!
SKŁADNIKI
- 1 korpus z niezbyt tłustej kaczki + skrzydełka + szyja + podroby
- 250 g szpondru wołowego
- 4 l wody
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 0,5 selera korzeniowego
- 2 średnie cebule
- kilka suszonych grzybków
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 0,5 łyżki pieprzu czarnego w ziarnach
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 mały kawałek gałki muszkatołowej (w całości, nie mielonej)
- 4 goździki
- 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Elementy z kaczki oraz szponder włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, odszumować.
- Marchew, pietruszkę selera obrać, pokroić na mniejsze części, opłukać. Pora umyć, cebulę obrać i opalić nad ogniem.
- Warzywa dodać do odszumowanego rosołu, razem z grzybami oraz przyprawami.
- Rosół gotować na minimalnym ogniu, bez przykrycia ok 4-5 godzin.
- Najlepiej smakuje z domowymi lanymi kluskami lub domowym makaronem.
- Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki