Domowy makaron: przepis na tradycyjny makaron

2021-03-29
Łucja Królikowska
domowy-makaron-przepis-na-tradycyjny-makaron.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Domowy makaron ma doskonały smak, choć jego przygoowanie jest dośc pracochłonne
średni
90 min
4

Domowy makaron to prawdziwy rarytas - mało kto umie go zrobić, niewiele osób ma także czas, by go przygotować. A warto, bo nic nie zastąpi jego smaku! Podajemy przepis na tradycyjny makaron jajeczny!

Jak zrobić kolorowe makarony?

Nie różnią się smakiem od zwykłego makaronu. Przyciągają wzrok, zachęcają do jedzenia, inaczej mówiąc - działają na zmysły. Kolor uzyskiwany jest z naturalnych dodatków barwiących:

Włoski makaron

Na pytanie: „Jaki makaron lubisz?", Włosi odpowiadają: „Zależy do czego”. We włoskiej kuchni każdy rodzaj potrawy ma swój makaron. Bolończycy nigdy nie używają do mięsnego ragu z pomidorami makaronu spaghetti, a jedynie tagliatelle. Spaghetti bardziej pasuje do sosów lekkich, oklejających kluski, a nie spływających na dno talerza. I tak dalej podążając tym tropem, okazuje się, że różnorodność kuchni włoskiej, to także różne rodzaje makaronu. Oto ich (prawie) całe bogactwo:

Różne rodzaje włoskiego makaronu

Zobacz WIDEO o zaletach makaronu:

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej (w tym 150 g semoliny)
  • 3 jajka
  • łyżeczka oliwy
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić wgłębienia, wsypać szczyptę soli, wbić jajka, dolać oliwę. Połączyć ze sobą składniki.
  • Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, zawinąć i odstawić na pół godziny.
  • Rozwałkować cienki placek, podsypując mąkę. Placek podzielić na dwie części, posypać mąką, położyć obie części jedna na drugiej.
  • Pokroić ostrym nożem: - w cienkie paski, gdy chcemy użyć makaronu do rosołu lub innej zupy, - w szersze paski, gdy chcemy go wykorzystać do pasty z sosami i dodatkami, - w małe kwadraty, jeśli chcemy, by powstały łazanki.
  • Pokrojony makaron rozsypać na stolnicy, by się nie skleił.
Łucja Królikowska