Domowy makaron: przepis na tradycyjny makaron
Domowy makaron to prawdziwy rarytas - mało kto umie go zrobić, niewiele osób ma także czas, by go przygotować. A warto, bo nic nie zastąpi jego smaku! Podajemy przepis na tradycyjny makaron jajeczny!
Jak zrobić kolorowe makarony?
Nie różnią się smakiem od zwykłego makaronu. Przyciągają wzrok, zachęcają do jedzenia, inaczej mówiąc - działają na zmysły. Kolor uzyskiwany jest z naturalnych dodatków barwiących:
Włoski makaron
Na pytanie: „Jaki makaron lubisz?", Włosi odpowiadają: „Zależy do czego”. We włoskiej kuchni każdy rodzaj potrawy ma swój makaron. Bolończycy nigdy nie używają do mięsnego ragu z pomidorami makaronu spaghetti, a jedynie tagliatelle. Spaghetti bardziej pasuje do sosów lekkich, oklejających kluski, a nie spływających na dno talerza. I tak dalej podążając tym tropem, okazuje się, że różnorodność kuchni włoskiej, to także różne rodzaje makaronu. Oto ich (prawie) całe bogactwo:
Zobacz WIDEO o zaletach makaronu:
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej (w tym 150 g semoliny)
- 3 jajka
- łyżeczka oliwy
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić wgłębienia, wsypać szczyptę soli, wbić jajka, dolać oliwę. Połączyć ze sobą składniki.
- Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, zawinąć i odstawić na pół godziny.
- Rozwałkować cienki placek, podsypując mąkę. Placek podzielić na dwie części, posypać mąką, położyć obie części jedna na drugiej.
- Pokroić ostrym nożem: - w cienkie paski, gdy chcemy użyć makaronu do rosołu lub innej zupy, - w szersze paski, gdy chcemy go wykorzystać do pasty z sosami i dodatkami, - w małe kwadraty, jeśli chcemy, by powstały łazanki.
- Pokrojony makaron rozsypać na stolnicy, by się nie skleił.