Portugalska zupa z kapusty i chorizo: przepis na caldo verde
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Nazwa portugalskiego kapuśniaku pochodzi od wyrazów caldo, czyli zupa oraz verde, co oznacza zielony. Zielona zupa rodem z Portugalii przygotowywana jest z liści roślin kapustnych: kapusty, kapusty włoskiej lub jarmużu. Portugalczycy, tak jak i Polacy, nie wyobrażają sobie kapusty bez wieprzowiny. Dlatego smak caldo verde podkreśla chorizo - pikantna kiełbasa z wieprzowiny. Jeśli jednak nie jadacie mięsa, chorizo można zamienić na wędzone tofu lub po prostu dodać wędzonej papryki. Wypróbujcie pyszny przepis na zieloną zupę z Portugalii i cieszcie razem z bliskimi smakiem jesiennych warzyw!
SKŁADNIKI
- 400 g włoskiej kapusty, tylko zielone liście, albo jarmużu, albo pół na pół
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 700 g ziemniaków
- 1 średniej wielkości cebula
- pętko wędzonej kiełbasy lub chorizo, w wersji wegetariańskiej opakowanie wędzonego tofu
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- bagietka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i dodać cebulę oraz czosnek. Smażyć do zeszklenia. Następnie dodać kiełbasę w całości i ziemniaki. Gdy ziemniaki zaczną się rumienić, wlać wywar warzywny (o tym jak przygotować bulion warzywny przeczytacie tutaj) i zagotować.
- Gdy bulion się zagotuje, zmniejszyć gaz i całość gotować na małym ogniu do momentu, w którym ziemniaki zrobią się miękkie.
- Wyjąć z garnka kiełbasę, a ziemniaki, czosnek i cebulę ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować blenderem.
- Następnie do garnka wrzucamy pokrojoną na plasterki kiełbasę i posiekaną kapustę, oraz doprawiamy solą i pieprzem. Gotować kilka minut na średnim ogniu.
- Na koniec wystarczy ozdobić zupę natką pietruszki i podać portugalski kapuśniak do stołu razem z pełnoziarnistą bagietką.