Pikantna zupa kukurydziana na rosole
2022-04-30
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Pikantną zupę kukurydzianą najlepiej przygotować na dobrym rosole drobiowym, wtedy jej smak będzie naprawdę głęboki i urzekający. Dodatek kwaśnych pomidorów i ostrego chili przełamuje słodycz i delikatność gotowanej kukurydzy, tworząc bardzo smaczne połączenie.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki rosołu
- 1 puszka kukurydzy
- 1 kawałek pora
- 2 papryczki chili
- 2 nieduże pomidory
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- kilka gałązek bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W sporym rondlu rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekanego drobno pora.
- Oprószyć pora mąką i po chwili zalać rosołem, dodać kukurydze i gotować kilka minut na średnim ogniu.
- Chili umyć, oczyścić i drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, miąższ pokroić w spora kostkę.
- Do gotującej się zupy dodać chili, a po 5 minutach pomidory. Zaprawić śmietaną i przyprawić do smaku.
- Zupę podawać posypaną posiekaną bazylią.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej