Pikantna zupa kukurydziana na rosole

Pikantna zupa kukurydziana
Autor: Shutterstock Pikantna zupa kukurydziana jest smaczna i sycąca.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Pikantną zupę kukurydzianą najlepiej przygotować na dobrym rosole drobiowym, wtedy jej smak będzie naprawdę głęboki i urzekający. Dodatek kwaśnych pomidorów i ostrego chili przełamuje słodycz i delikatność gotowanej kukurydzy, tworząc bardzo smaczne połączenie.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki rosołu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 kawałek pora
  • 2 papryczki chili
  • 2 nieduże pomidory
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • kilka gałązek bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W sporym rondlu rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekanego drobno pora.
  • Oprószyć pora mąką i po chwili zalać rosołem, dodać kukurydze i gotować kilka minut na średnim ogniu.
  • Chili umyć, oczyścić i drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, miąższ pokroić w spora kostkę.
  • Do gotującej się zupy dodać chili, a po 5 minutach pomidory. Zaprawić śmietaną i przyprawić do smaku.
  • Zupę podawać posypaną posiekaną bazylią.
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej

Galeria: Oto nasze ulubione dania z kuchni meksykańskiej

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej