Odchudzająca zupa z pora. Jest łatwa, pyszna i ma mało kalorii

zupa z pora
Autor: Shutterstock Zupa z pora to łatwy przepis na dietetyczny obiad.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszna i aromatyczna zupa z pora to lekkie dania na obiad. Bez obaw mogą wcinać ją osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Kremową zupę porową robi się łatwo i szybko, a składniki są w sklepach przez cały rok. Oto sprawdzony przepis na odchudzającą zupę porową, która zachwyci i nasyci.

Przepis na zupę z pora

  • Przygotowanie porowej zupy z dodatkiem warzyw nie jest skomplikowane. Przepis jest łatwy, więc warto go zapisać.
  • To szybka zupa z porów. Jej przyrządzenie trwa około pół godziny. Można ją więc gotować nawet w trakcie zwykłego tygodnia.
  • Na liście składników znajduje się bulion warzywny, warzywa i przyprawy. Wszystkie produkty są niedrogie i łatwo dostępne.
  • To danie wegetariańskie, więc z przepisu mogą skorzystać ci, którzy nie jedzą mięsa.

Jak wzbogacić zupę z pora?

Do zupy można dodać różne składniki, które podkreślą lub zaostrzą jej smak.

  • Miseczki z pyszną kremową zupą porową posypuje się startym parmezanem, który jest jej doskonałym uzupełnieniem. Zamiast niego sprawdzą się prażone pestki dyni lub słonecznika i plasterki pora.
  • Osoby lubiące ostre potrawy, mogą dodać posiekaną papryczkę chili lub jej suszone płatki.
  • Smak zupy podkreślą świeże zioła jak drobno posiekana natka pietruszki, koperek czy bazylia.
  • Zupa będzie bardziej kremowa, jeżeli doda się do niej naturalny jogurt lub maślankę.
  • Mięsożercy mogą ugotować zupę na bulionie drobiowym i dodać kawałki pieczonego kurczaka lub indyka.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 5 porów (tylko biała część)
  • 2 ziemniaki
  • 4 cebule
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/4 selera
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pory i seler naciowy pokroić w plasterki. Obrane ziemniaki i seler pokroić w kostkę. Cebule pokroić w piórka.
  • W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebule i pory, aż się zeszklą. Dodać pozostałe warzywa, wymieszać i wlać bulion warzywny. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Zagotować. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut.
  • Zupę zdjąć z ognia, wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Zmiksować na gładki krem.
  • Podawać posypaną startym parmezanem.
Zupa krem z białych warzyw
Anna Szulc-Górska
więcej