Odchudzająca zupa z pora. Jest łatwa, pyszna i ma mało kalorii
2023-05-22
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszna i aromatyczna zupa z pora to lekkie dania na obiad. Bez obaw mogą wcinać ją osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Kremową zupę porową robi się łatwo i szybko, a składniki są w sklepach przez cały rok. Oto sprawdzony przepis na odchudzającą zupę porową, która zachwyci i nasyci.
Przepis na zupę z pora
- Przygotowanie porowej zupy z dodatkiem warzyw nie jest skomplikowane. Przepis jest łatwy, więc warto go zapisać.
- To szybka zupa z porów. Jej przyrządzenie trwa około pół godziny. Można ją więc gotować nawet w trakcie zwykłego tygodnia.
- Na liście składników znajduje się bulion warzywny, warzywa i przyprawy. Wszystkie produkty są niedrogie i łatwo dostępne.
- To danie wegetariańskie, więc z przepisu mogą skorzystać ci, którzy nie jedzą mięsa.
Jak wzbogacić zupę z pora?
Do zupy można dodać różne składniki, które podkreślą lub zaostrzą jej smak.
- Miseczki z pyszną kremową zupą porową posypuje się startym parmezanem, który jest jej doskonałym uzupełnieniem. Zamiast niego sprawdzą się prażone pestki dyni lub słonecznika i plasterki pora.
- Osoby lubiące ostre potrawy, mogą dodać posiekaną papryczkę chili lub jej suszone płatki.
- Smak zupy podkreślą świeże zioła jak drobno posiekana natka pietruszki, koperek czy bazylia.
- Zupa będzie bardziej kremowa, jeżeli doda się do niej naturalny jogurt lub maślankę.
- Mięsożercy mogą ugotować zupę na bulionie drobiowym i dodać kawałki pieczonego kurczaka lub indyka.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 5 porów (tylko biała część)
- 2 ziemniaki
- 4 cebule
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/4 selera
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pory i seler naciowy pokroić w plasterki. Obrane ziemniaki i seler pokroić w kostkę. Cebule pokroić w piórka.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebule i pory, aż się zeszklą. Dodać pozostałe warzywa, wymieszać i wlać bulion warzywny. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Zagotować. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut.
- Zupę zdjąć z ognia, wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Zmiksować na gładki krem.
- Podawać posypaną startym parmezanem.
Zupa krem z białych warzyw