Ocet i sok z cytryny zamieniłam na te 2 nietypowe dodatki. Dzięki nim barszcz czerwony ma piękny kolor

barszcz czerwony bez octu
Autor: Shutterstock Ten barszcz czerwony ma piękny kolor. Nie dodaj się do niego ani octu ani soku z cytryny.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Barszcz czerwony to jedna z tradycyjnych potraw podawanych na wigilijną kolację i podczas świąt Bożego Narodzenia. Co zrobić, aby domowy barszcz miał piękny i głęboki kolor? Aby ta świąteczna zupa prezentowała się znakomicie i miała pyszny smak, potrzebne są dwa nietypowe składniki. Świetnie zastąpią ocet i sok z cytryny. Zobaczcie, jak zrobić barszcz czerwony na wigilię bez octu.

Co dać do barszczu czerwonego zamiast octu?

Aby wigilijny barszcz czerwony miał piękny i głęboki kolor, dodaje się ocet lub sok z cytryny. Oba te składniki mają właściwości, które pozwalają na zachowanie ciemnej barwy. Jednak nie tylko nimi można podkręcić kolor barszczu. Zamiast nich sprawdzą się dwa nietypowe produkty. Dzięki nim zupa będzie miała nie tylko apetyczną barwę, ale i zyska przyjemny smak. Co więc dodać do barszczu czerwonego zamiast octu i soku cytrynowego? Te dwa składniki idealnie zastąpi sok z kiszonej kapusty i sok z czarnej porzeczki.

Sok z kiszonej kapusty polecany jest do picia jako zdrowy napój. Jest bogaty w witaminy, minerały i probiotyki. Wspiera pracę układu trawiennego i pomaga usunąć toksyny z organizmu. Buduje tak ważną jesienią i zimną odporność, a także stanowi naturalny lek w czasie różnego rodzaju infekcji. Sprzyja odchudzaniu i przyspiesza przemianę materii.

Drugim składnikiem barszczu czerwonego, który świetnie zastąpi ocet i sok z cytryny, jest sok z czarnej porzeczki. Bardzo dobrze wpływa na serce i układ krwionośny. Wspiera odporność. Pozytywnie wpływa na wzrok i poprawia stan skóry. Korzystnie działa na trawienie i pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.

Jak zrobić barszcz czerwony bez octu?

Przepis na tę tradycyjną zupę z buraków podawaną na wigilię Bożego Narodzenia jest łatwy. Wymaga jednak nieco więcej czasu. Oprócz dodatku soku z kiszonej kapusty i z czarnej porzeczki wyróżnia się także sposobem przygotowania. Składniki należy umieścić w garnku, zalać wodą i odstawić na trzy godziny. Dopiero po tym czasie można ugotować barszcz czerwony bez octu na wigilię.

Jak więc zrobić pyszny barszcz czerwony w pięknym kolorze? Wyborną wigilijną zupę robi się łatwo i z tanich składników. Postępując według kolejnych kroków podanych w przepisie, zupa na wigilię uda się za pierwszym razem. Zachwyci obłędnym kolorem i wyśmienitym smakiem.

  • 1. krok – obranie, pokrojenie i przełożenie do garnka buraków, warzyw i przypraw
  • 2. krok – wlanie wody, soku z kapusty kiszonej i soku z czarnej porzeczki
  • 3. krok – odstawienie garnka na 3 godziny
  • 4. krok – ugotowanie barszczu czerwonego bez octu

Z czym podawać barszcz czerwony bez octu?

Pełen smaku i aromatu barszcz czerwony to klasyczne danie na wigilijną kolację. Warto podać go z uszkami, makaronem czy łazankami lub jako dodatek do pierogów z kapustą i grzybami. Świetnie smakuje z krokietami i pasztecikami. W wersji wigilijnej należy serwować go do potraw postnych. Natomiast w Boże Narodzenie barszcz czerwony bez octu idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs, wędlin i pasztetów.

SKŁADNIKI

  • 2 l wody
  • 5 buraków
  • 200 ml soku z czarnej porzeczki
  • 100 ml soku z kiszonej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i obrane buraki pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka
  • Dodać obrane i pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę.
  • Wlać wodę, sok z czarnej porzeczki i sok z kiszonej kapusty. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać liście laurowe.
  • Garnek przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.
  • Następnie gotować na małym ogniu około godziny.
  • Z wywaru wyjąć ugotowane warzywa i przyprawy. Można przecedzić przez drobne sitko.
  • Podawać na wigilijną kolację i podczas świąt Bożego Narodzenia.
Beszamel - Uszka do barszczu
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej