Sok z czarnej porzeczki zawsze mam w spiżarni. Jest pyszny i idealny na zimę

sok z czarnej porzeczki
Autor: Shutterstock Sok z czarnej porzeczki świetnie sprawdzi się zimą. Jest pyszny i łatwy.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sok z czarnej porzeczki jest łatwy w przygotowaniu i wyborny w smaku. To wyśmienity dodatek do herbaty. Można też rozrobić go z wodą. Warto spożywać go zwłaszcza w okresie zimowym, ponieważ posiada dużo witaminy C. Poznajcie dobry przepis na sok z czarnej porzeczki.

Jakie właściwości ma sok z czarnej porzeczki?

Sok z czarnej porzeczki to prawdziwa bomba witaminowa i źródło wielu cennych składników prozdrowotnych. Jest bogaty w witaminy, minerały i substancje odżywcze.

  • Źródło witamin – czarna porzeczka jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C, która wzmacnia odporność, działa antyoksydacyjnie, wspomaga produkcję kolagenu i ułatwia wchłanianie żelaza. Zawiera także witaminy z grupy B i A.
  • Źródło minerałów – czarna porzeczka zawiera potas, magnez i żelazo. Minerały te pozytywnie wpływają na pracę serca, układu nerwowy i odporność.
  • Źródło przeciwutleniaczy – czarna porzeczka zawiera antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze, które nadają owocom charakterystyczny ciemny kolor. Chronią komórki przed uszkodzeniami, działają przeciwzapalnie, wspierają zdrowie serca i naczyń krwionośnych, a także poprawiają wzrok.

Na co jest dobry sok z czarnej porzeczki?

Kilka butelek pysznego domowego soku z czarnej porzeczki zawsze warto mieć w domu. To nie tylko bogactwo witamin i minerałów, ale i pozytywny wpływ na zdrowie. Sok z czarnej porzeczki przygotowany według przepisu, który znajdziecie poniżej, wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie. Wspomaga trawienie, działa moczopędnie i wspiera leczenie infekcji dróg moczowych. Pozytywnie działa na serce i wzrok.

Kto może pić sok z czarnej porzeczki?

Przepis na sok z czarnej porzeczki do słoików na zimę warto zapisać. To naturalny suplement diety, który ma działanie lecznicze. Poleca się pić go zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na różnego rodzaju infekcje i wirusy. Ma działanie wzmacniające organizm w czasie osłabienia i zmęczenia. Sprawdzi się w problemach z układem trawiennym. Poprawia krążenie i wzrok.

Kto powinien unikać picia soku z czarnej porzeczki? Chociaż domowe przetwory z tych owoców są zdrowe, niektórzy nie mogą ich spożywać. Sok z czarnej porzeczki nie powinien być stosowany przez osoby uczulone na te owoce. Zmagający się z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz kamicą nerkową.

Jak zrobić sok z czarnej porzeczki?

Sezon na domowe przetwory z owoców już się zaczął. W tym roku warto przygotować pyszny i pełen zdrowia sok z czarnej porzeczki. Przepis nie jest trudny, a przygotowanie nie zajmuje tak dużo czasu. Słoiki i butelki przeznaczone na ten sok należy wcześniej dokładnie umyć, wyparzyć i osuszyć. Zakrętki powinny być szczelne.

Wiele osób zastanawia się, ile dodać cukru do soku z porzeczki czarnej. W tym przepisie na 1 litr soku wystarczy 300 g cukru. Tyle wystarczy, aby domowy sok z czarnej porzeczki był w sam raz słodki.

Jak więc zrobić domowy sok z czarnej porzeczki? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Najpierw należy podgrzewać owoce na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać i puszczą sok. Następnie owoce wraz sokiem przecedza się przez gazę. Powstały sok należy mieszać z cukrem i podgrzewać, aż się rozpuści. Gotowy sok z czarnej porzeczki po przelaniu do butelek należy jeszcze pasteryzować przez 20 minut.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • owoce czarnej porzeczki
  • 300 g cukru na każdy litr soku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czarną porzeczkę przełożyć do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Uważać, aby się nie zagotowały. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Sok przecedzić przez sitko wyłożone gazą i umieszczone nad garnkiem. 
  • Gdy cały sok z porzeczek ścieknie do garnka, wsypać cukier w podanej wyżej proporcji i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści.
  • Sok z porzeczek przelać do wypatrzonych butelek lub słoików. Zakręcić i pasteryzować 20 minut.
  • Po ostygnięciu przechowywać w spiżarni lub kuchennej szafce.
Sok z czarnej porzeczki - do spiżarni na zimę.
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej