Sok z czarnej porzeczki - do spiżarni na zimę

2021-03-29
Sok z czarnej porzeczki - do spiżarni na zimę
Autor: thinkstockphotos.com Sok z czarnej porzeczki - do spiżarni na zimę
łatwy
60 min
4

Sok z czarnej porzeczki jest łatwy w przygotowaniu i wyborny w smaku, możemy dodać go do herbaty lub rozrobić z wodą. Warto spożywać go zwłaszcza w okresie zimowym, ponieważ posiada dużo witaminy C. Podajemy dobry przepis na sok z czarnej porzeczki.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Zobacz WIDEO: doceń polskie czarne porzeczki!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce podgrzewamy w garnku tak długo, aż puszczą sok. Nie wolno ich zagotować. Przecedzamy przez podwójną gazę nie odciskając.
  • Gdy cały sok z porzeczek ścieknie do garnka, dosypujemy cukier w podanej wyżej proporcji i podgrzewamy całość na małym ogniu, aż się rozpuści.
  • Sok z porzeczek przelewamy do butelek lub słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.