Sok z czarnej porzeczki - do spiżarni na zimę
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Sok z czarnej porzeczki jest łatwy w przygotowaniu i wyborny w smaku, możemy dodać go do herbaty lub rozrobić z wodą. Warto spożywać go zwłaszcza w okresie zimowym, ponieważ posiada dużo witaminy C. Podajemy dobry przepis na sok z czarnej porzeczki.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Zobacz WIDEO: doceń polskie czarne porzeczki!
SKŁADNIKI
- owoce czarnej porzeczki
- 30 dag cukru na każdy litr soku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce podgrzewamy w garnku tak długo, aż puszczą sok. Nie wolno ich zagotować. Przecedzamy przez podwójną gazę nie odciskając.
- Gdy cały sok z porzeczek ścieknie do garnka, dosypujemy cukier w podanej wyżej proporcji i podgrzewamy całość na małym ogniu, aż się rozpuści.
- Sok z porzeczek przelewamy do butelek lub słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.