Obniża cukier i pomaga schudnąć. Sycąca zupa z ciecierzycą i wieprzowiną
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Przepis na pyszną i sycącą zupę z dodatkiem ciecierzycy i polędwiczki wieprzowej to pomysł na obiad. Zupa wyróżnia się nie tylko obłędnym smakiem, ale i mnóstwem dobroczynnych składników. Dodatkowo pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i zrzucić nadprogramowe kilogramy. Oto sprawdzony przepis na zupę z ciecierzycą i wieprzowiną.
Zupa z ciecierzycą i wieprzowiną – składniki
Chociaż lista składników może wydać się długa, są na niej produkty, które bez problemu można kupić przez cały rok. Dlatego jeżeli borykacie się z cukrzycą, podwyższonym poziomem cukru lub chcecie pozbyć się kilku kilogramów, możecie wcinać tę pyszną zupę. Do jej ugotowania będą potrzebne:
- polędwiczka wieprzowa
- ciecierzyca
- warzywa – cebule, ziemniaki, pomidory, czerwona papryka, pietruszka, marchewka, seler naciowy
- woda
- oliwa z oliwek
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy – słodka papryka, oregano, sól, pieprz
Jak zrobić zupę z ciecierzycą i wieprzowiną?
Przepis na dobroczynną zupę z ciecierzycą i polędwiczką wieprzową nie jest skomplikowany, ale warto zarezerwować sobie nieco więcej czasu na jej ugotowanie. Przyrządzenie pysznej zupy zostało podzielone na kilka prostych kroków.
- 1. krok – zalanie ciecierzycy wodą i odstawienie jej na noc
- 2. krok – podsmażenie części warzyw i mięsa
- 3. krok – dodanie ciecierzycy i wlanie wody oraz gotowanie przez półtorej godziny
- 4. krok – uduszenie i doprawienie pozostałych warzyw
- 5. krok – dodanie do zupy duszonych warzyw i ziemniaków
- 6. krok – gotowanie zupy 20 minut
Kiedy podawać zupę z ciecierzycą i wieprzowiną?
Pyszna i aromatyczna zupa z ciecierzycą i mięsem wieprzowym to pomysł na obiad. Zupa ma wyjątkowy smak i jest pełna kolorowych warzyw oraz kruchego mięsa. To danie, które nie tylko nasyci, ale pozytywnie wpłynie na zdrowie. Jedząc ją regularnie można obniżyć poziom cukru we krwi i schudnąć. Zupa będzie pysznie smakować na obiad nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Jest bardzo dobra zaraz po ugotowaniu, jak i po odgrzaniu następnego dnia, dlatego można od razu ugotować jej więcej.
SKŁADNIKI
- 6 szklanek wody
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 100 g suchej ciecierzycy
- 2 cebule
- 3 ziemniaki
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc.
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę jedną cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojonego w plasterki selera naciowego i smażyć kilka minut, często mieszając.
- Dodać pokrojoną w kostkę polędwiczkę wieprzową i smażyć, aż mięso całkowicie zmieni kolor.
- Dodać pokrojoną w kostkę pietruszkę i dusić kilka minut.
- Wlać wodę i dodać odcedzoną ciecierzycę. Gotować na małym ogniu około 90 minut.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażyć na niej startą na tarce marchewkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, drugą cebulę i pomidory. Dusić około 10 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano. Wymieszać.
- Do garnka z zupą dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz duszone warzywa. Wymieszać i gotować 20 minut.
- Podawać od razu na obiad.