Obniża cukier i pomaga schudnąć. Sycąca zupa z ciecierzycą i wieprzowiną

zupa z ciecierzycą i wieprzowiną
Autor: Shutterstock Ta zupa z ciecierzycą czyni cuda. Dzięki niej zrzucisz boczki i obniżysz poziom cukru.
łatwy
120 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Przepis na pyszną i sycącą zupę z dodatkiem ciecierzycy i polędwiczki wieprzowej to pomysł na obiad. Zupa wyróżnia się nie tylko obłędnym smakiem, ale i mnóstwem dobroczynnych składników. Dodatkowo pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i zrzucić nadprogramowe kilogramy. Oto sprawdzony przepis na zupę z ciecierzycą i wieprzowiną.

Zupa z ciecierzycą i wieprzowiną – składniki

Chociaż lista składników może wydać się długa, są na niej produkty, które bez problemu można kupić przez cały rok. Dlatego jeżeli borykacie się z cukrzycą, podwyższonym poziomem cukru lub chcecie pozbyć się kilku kilogramów, możecie wcinać tę pyszną zupę. Do jej ugotowania będą potrzebne:

  • polędwiczka wieprzowa
  • ciecierzyca
  • warzywa – cebule, ziemniaki, pomidory, czerwona papryka, pietruszka, marchewka, seler naciowy
  • woda
  • oliwa z oliwek
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawy – słodka papryka, oregano, sól, pieprz

Jak zrobić zupę z ciecierzycą i wieprzowiną?

Przepis na dobroczynną zupę z ciecierzycą i polędwiczką wieprzową nie jest skomplikowany, ale warto zarezerwować sobie nieco więcej czasu na jej ugotowanie. Przyrządzenie pysznej zupy zostało podzielone na kilka prostych kroków.

  • 1. krok – zalanie ciecierzycy wodą i odstawienie jej na noc
  • 2. krok – podsmażenie części warzyw i mięsa
  • 3. krok – dodanie ciecierzycy i wlanie wody oraz gotowanie przez półtorej godziny
  • 4. krok – uduszenie i doprawienie pozostałych warzyw
  • 5. krok – dodanie do zupy duszonych warzyw i ziemniaków
  • 6. krok – gotowanie zupy 20 minut

Kiedy podawać zupę z ciecierzycą i wieprzowiną?

Pyszna i aromatyczna zupa z ciecierzycą i mięsem wieprzowym to pomysł na obiad. Zupa ma wyjątkowy smak i jest pełna kolorowych warzyw oraz kruchego mięsa. To danie, które nie tylko nasyci, ale pozytywnie wpłynie na zdrowie. Jedząc ją regularnie można obniżyć poziom cukru we krwi i schudnąć. Zupa będzie pysznie smakować na obiad nawet w ciągu zwykłego tygodnia. Jest bardzo dobra zaraz po ugotowaniu, jak i po odgrzaniu następnego dnia, dlatego można od razu ugotować jej więcej.

SKŁADNIKI

  • 6 szklanek wody
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 100 g suchej ciecierzycy
  • 2 cebule
  • 3 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc.
  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę jedną cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojonego w plasterki selera naciowego i smażyć kilka minut, często mieszając.
  • Dodać pokrojoną w kostkę polędwiczkę wieprzową i smażyć, aż mięso całkowicie zmieni kolor.
  • Dodać pokrojoną w kostkę pietruszkę i dusić kilka minut.
  • Wlać wodę i dodać odcedzoną ciecierzycę. Gotować na małym ogniu około 90 minut.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażyć na niej startą na tarce marchewkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, drugą cebulę i pomidory. Dusić około 10 minut.
  • Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano. Wymieszać.
  • Do garnka z zupą dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz duszone warzywa. Wymieszać i gotować 20 minut.
  • Podawać od razu na obiad.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej