Nieziemska zupa krem paprykowo-pomidorowa - nie tylko pyszna, ale też zdrowa!
2021-10-25
łatwy
30 min
4
Zupa krem paprykowo-pomidorowa to idealne danie w okresie, gdy dojrzewają papryka i pomidory. Przygotowana ze świeżych warzyw jest aromatyczna, pełna smaku. Ale smakuje też wtedy, gdy świeże pomidory zastąpimy tymi z puszki. Pełna błonnika, witamin i cennych składników takich jak beta-karoten czy likopen nie tylko syci, ale wspomaga też organizm.
SKŁADNIKI
- 4 czerwone papryki
- 6 pomidorów
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki masła
- litr bulionu warzywnego
- sól, świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka cukru
- łyżeczka suszonej bazylii
- feta i świeże liście bazylii do posypania
- grzanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w ósemki.
- Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i masło. Zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć ok 10 minut. Dodać pomidory i smażyć całość ok. 5 minut.
- Do warzyw wlać bulion, dodać przyprawy do smaku. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut.
- Ugotowaną zupę zmiksować. Podawać posypaną pokruszoną fetą i świeżymi listkami bazylii oraz z grzankami.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?