Nieziemska zupa krem paprykowo-pomidorowa - nie tylko pyszna, ale też zdrowa!

Nieziemska zupa krem paprykowo-pomidorowa - nie tylko pyszna, ale też zdrowa!
Autor: Shutterstock Smak zupy można podkręcić dodając do niej przed podaniem trochę bazyliowego pesto
łatwy
30 min
4

Zupa krem paprykowo-pomidorowa to  idealne danie w okresie, gdy dojrzewają papryka i pomidory. Przygotowana ze świeżych warzyw jest  aromatyczna, pełna smaku. Ale smakuje też wtedy, gdy świeże pomidory zastąpimy tymi z puszki. Pełna błonnika, witamin i cennych  składników takich jak beta-karoten czy likopen nie tylko syci, ale wspomaga też organizm.

SKŁADNIKI

  • 4 czerwone papryki
  • 6 pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • litr bulionu warzywnego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • feta i świeże liście bazylii do posypania
  • grzanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w ósemki.
  • Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i masło. Zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć ok 10 minut. Dodać pomidory i smażyć całość ok. 5 minut.
  • Do warzyw wlać bulion, dodać przyprawy do smaku. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut.
  • Ugotowaną zupę zmiksować. Podawać posypaną pokruszoną fetą i świeżymi listkami bazylii oraz z grzankami.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej